Heti üzemanyagárak: ismét árcsökkenés

A Reuters adatközlése alapján a január 5 – január 9 -i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 13,7%-kal lett olcsóbb, a gázolajnál 7,5% volt az árcsökkenés mértéke. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 2,5%-kal gyengült. Az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam heti változását, valamint a pénteki 2-2 forintos árcsökkentést  figyelembe véve január 14-én, szerdán 8-10 forintos benzin és 4-5 forintos gázolaj árcsökkentés várható.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent kőolaj ára a héten 50 dollár alá került 49-52 dollár/hordós szinten belül ingadozott, heti átlagban több mint 7 dollárral csökkent az olajár. A tőzsdei kereskedők egy része további áresést feltételez, s a mérséklődő olajár miatt csökkent a kitermelési helyek száma az Egyesült Államokban, amely már jele annak, hogy egyes palaolaj-termelők nem képesek ilyen árszinten folytatni a termelést.

A Brent 1 hónapos határidős ára heti átlagban 1,8 dollárral volt magasabb, mint a spot ár. Az 1 hónapos határidős WTI és Brent  ára közötti különbség heti átlagban 1,5 dollárral csökkent a múlt héten, átlagosan 2,5 dollárral volt magasabban a Brent ára, mint a WTI ára,

Az üzemanyag-piacokon összességében komoly árcsökkenés volt megfigyelhető a héten, a mediterrán piacon a benzin ára közel 60, az északi piacokon 40-50 dollárral csökkent. A gázolajnál mérsékeltebb volt az árcsökkenés.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a január 5 – január 9-e  közötti időszakban 13,7%-kal csökkent, a másik két piacon (az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon) 9,7, illetve 7%-os volt az árcsökkenés mértéke. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 7,4%-kal került lejjebb, az észak-európai piacokon 7,9-8,2%-os volt az árcsökkenés mértéke. Az üzemanyagpiacok áralakulását a héten erősen befolyásolta a kínálat emelkedése és a készletek növekedése.

A forint árfolyama a január 5 – január 9 -i héten 268 Ft/dollár körül ingadozott, összességében kb. 6,5 forinttal kellett többet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. A forint árfolyama a hét második felében stagnált.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a mediterrán piacon 11,4%-os árcsökkenést, az északnyugat-európai piacon a forintban számított változások 7,4%-os csökkenést mutatnak, míg az ARA piacon a forintban mért változások 4,7%-os árcsökkenést jeleznek. A gázolajnál a mediterrán piacon 5%-os, az észak-európai piacokon 5,6-5,9% közötti volt az árak forintban mért csökkenése. Ezen a héten az árfolyam változása erősen visszafogta az árak esését.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – benzin ára január 14-én, szerdán várhatóan 8-10 forinttal mérséklődik, a gázolaj ára valamivel kisebb mértékben csak 4-5 forinttal csökkenhet, figyelembe véve a pénteki 2-2 forintos árcsökkentést.

A fenti adatok alapján a benzin ára 330 forint/literes szint alatt, a gázolaj ára 345 Ft/liter körüli szintre kerülhet. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin és a gázolaj ára 16%-kal csökkent.

Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 20%-kal több benzint és gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják a ThomsonReuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 283 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?