Gazdaság Hírek Közút Útdíj

Útdíj – DK: a főváros szólítsa fel a kormányt az útdíj megszüntetésére!

A Demokratikus Koalíció (DK) a Fővárosi Közgyűlés következő ülésén kezdeményezi, hogy a főváros szólítsa fel a kormányt az útdíj megszüntetésére.

m0-korgyuru-fizetos-szakaszai-150101Gy. Németh Erzsébet, a közgyűlési tagja pénteken az MTI-nek küldött közleményében az útdíjat károsnak, igazságtalannak és működésképtelennek nevezte.

A DK-s politikus azt írta, szomorúnak tartják, hogy “nemcsak a korrupt kormány, hanem a főpolgármester is hazugságokra cserélte választói érdekeinek képviseletét”.

Közölte, egy hónap sem telt el azóta, hogy Tarlós István főpolgármester a kerületi polgármesterekkel tartott találkozója után azt mondta: a városhatáron belül nem kell majd fizetni az autópálya bevezető szakaszain. A rendelet értelmében az ígéret hazugságnak bizonyult, hiszen mégis fizetősek lettek a bevezető szakaszok a fővároson belül is – tette hozzá Gy. Németh Erzsébet.

A politikus szerint Tarlós István azt is elhallgatta, hogy a budapestieknek a reptérre jutás is pénzbe fog kerülni.
Az ellenzéki párt úgy látja, az útdíjrendelet nemcsak abból a szempontból illeszkedik a fideszes kormányzás hagyományaiba, hogy mindenkire káros és igazságtalan intézkedéssel valósítanak meg “ötletszerű pénzbehajtást”, hanem abból is, hogy az még a bevezetés pillanatában is működésképtelen.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium december 10-én közölte, hogy januártól megszűnik az M0-s általános díjmentessége: megyei matricákat vezetnek be, amelyek egy évre ötezer forintba kerülnek. Az M0-snak az M5-ös autópálya és M4-es autóút (4-es út), valamint az M3-as autópálya és 11-es út közötti szakaszai és a gyorsforgalmi úthálózat M0-s autópályán belüli részei (például az M1-es és M7-es bevezető szakaszai a Budapest táblától kifelé) januártól csak matricával használhatók.

Az elmúlt hetekben több politikus is tiltakozott az útdíj miatt. Tarlós István főpolgármester és a fideszes kerületi polgármesterek többsége egyéves próbaidőszakot javasolt.

Forrás: MTI  (bvz \ bki \ bzt)
.

(Ezt a cikket 256 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .