EKÁER Érdekvédelem Gazdaság Hírek

NiT Hungary Sajtóközlemény: A közúti fuvarozás versenyképességének megőrzése nemzetgazdasági érdek!

A NiT Hungary Elnöksége haladéktalan tárgyalásokat kezdeményez a hazai közúti fuvarozók kivívott európai versenyhelyzetének megőrzése és az EKÁER működéséből fakadó fuvarozói veszteségek elkerülése érdekében.

A közúti árufuvarozás a nemzetgazdaság húzóágazata, ugyanakkor a hazai fuvarozók európai uniós versenyhelyzetére is befolyással lehetnek mindazok a körülmények, melyekkel a fuvarozó társadalom a 2015-ös gazdasági év elején szembenéz.

Közel 3000 regisztrált vállalkozást tömörítő szakmai szervezetként a NiT Hungary szilárd álláspontja, hogy az üzemanyagok árának csökkenő tendenciája nem kompenzálja azoknak az intézkedéseknek és külső eseményeknek a hatásait, melyek a hazai közúti fuvarozás költségeit jelentősen növelik

A megtett úttal arányos úthasználati díjak emelése és a díjköteles úthálózat bővítése, a gépjármű-felelősségbiztosítások díjainak drasztikus növekedése, a gázolaj jövedéki adója visszaigényelhető mértékének csökkenése, illetve egyes európai uniós tagállamok által alkalmazott piacvédelmi intézkedések negatív hatásai olyan költségnövekedéssel járnak, melynek ellensúlyozása a fuvardíjakban elkerülhetetlen. A NiT Hungary Elnöksége felhívja tagjait és a hazai közúti fuvarozókat, hogy a költségnövekedést érvényesítsék fuvardíjaikban!

A költségek növekedése mellett fuvarozói szempontból is kihívás a 2015. január 1-jén induló Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer. A NiT Hungary Elnöksége – elfogadva és támogatva az EKÁER bevezetésének nemzetgazdasági megfontolásait és indokait – úgy látja, hogy a teljes hazai közúti szállítmányozási alágazat működését alapvetően befolyásoló rendszer kizárólag felkészülési időszak biztosításával, minimum 3 hónapos tesztüzem mellett vezethető be.

Az EKÁER rendszerben fuvarozói felelősség és kötelezettség sem a regisztráció, sem az adatkezelés és nyilvántartás oldaláról nem áll fenn. A NiT Hungary Elnöksége ajánlja tagjainak és a hazai fuvarozó vállalkozásoknak, hogy saját kockázataik és veszteségeik elkerülése érdekében 2015. január 1-jétől fokozott figyelemmel járjanak el az EKÁER-körbe tartozó termékek fuvarozása esetén! Kerüljék azoknak a bejelentés köteles termékeknek a fuvarozását, melyek nem rendelkeznek igazoltan EKÁER számmal! A hatályos jogszabályok által biztosított lehetőség ellenére az adózó megbízásából és felhatalmazásával ne végezzen az EKÁER elektronikus rendszerében, a regisztrált EKÁER adatok módosításával kapcsolatos saját tevékenységet!

Az Elnökség kezdeményezi és indítványozza az EKÁER-t meghatározó jogi szabályozás olyan irányú módosítását:

– mely a fuvarozás alatt álló, a hatóság által jogsértés miatt csomag- vagy raktérzárral zárolt termékek vonatkozásában a fuvarozók által elszenvedett anyagi károk jogszabály erejénél fogva történő mindennemű jogi eljárás nélküli megtérítését eredményezi.

– a magyar honosságú fuvarozók piacvédelme érdekében fontos az EKÁER rendszer adatai közé a külföldi honosságú fuvarozók közlekedési engedély sorszámainak felviteli kötelezettségét előírja és ily módon az engedélyek meglétét ellenőrizhetővé teszi.

Az Elnökség sürgeti és nyomatékosan kéri a kormányzattól azoknak a 2014-ben megkezdett tárgyalásoknak a folytatását, melyek a megtett úttal arányos díjfizetési rendszer hiányosságait megoldják, a hazai fuvarozók versenyképességét megőrzik a költségnövekedés ellenére.

NiT Hungary Elnöksége

Forrás: NiT Hungary
.

(Ezt a cikket 274 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .