Adózás EKÁER Ellenőrzések Gazdaság Hírek

DK: ne vezesse be a kormány az online árukövetési rendszert!

A Demokratikus Koalíció (DK) felszólítja a kormányt, hogy ne vezesse be a elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszert, mert az a korrupció visszaszorítására alkalmatlan, a magyar cégeket viszont keményen bünteti.

H. Szabó Sándor felvétele
Illusztráció – H. Szabó Sándor felvétele

Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta: a januártól hatályba lépő szabályozás elvileg az áfacsalás visszaszorítására jött létre, mégis rengeteg kiskaput tartalmaz, ugyanakkor a becsületes vállalkozókat óriási adminisztrációs teherrel sújtja. A “sebtében hozott” intézkedést mindössze egy napig lehetett véleményezni, három hét múlva pedig életbe is lép – emelte ki.

A kormány “meghagyta az áfacsalók kiskapuit”, így a minden hazai céget büntető rendszer “csak egy kormányzati látszatintézkedés a korrupció elleni, mímelt harcban” – írta a politikus, hozzátéve: a DK felszólítja a kormányt, hogy ne vezesse be az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszert. A párt szerint a vállalkozások büntetése helyett csak egy valóban átgondolt, kiskapuk nélküli rendszerrel és egy kormánytól független antikorrupciós hatósággal lehet felvenni a harcot a korrupció ellen, “ez azonban az Orbán-kormánynak látványosan nem áll érdekében” – fűzte hozzá.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban azt közölte, hogy a január elsejével bevezetendő online árukövetési rendszer a gazdaság fehérítését szolgálja, segítségével nyomon követhetővé válik az árucikkek tényleges útja. Azt írták: a rendszer kiszűri az árucikkek fiktív szállítmányozásával összefüggő visszaéléseket, amelyek “milliárdos károkat okoznak az államnak és a tisztességesen adózó vállalkozásoknak”. A tárca pénteki közleménye szerint bár a Nemzeti Adó és Vámhivatal revizorai, pénzügyőrei az év elején megkezdik az ellenőrzéseket, január 31-éig nem szabnak ki mulasztási bírságot.

Forrás: MTI  (bsf \ bki \ ppd)

(Ezt a cikket 198 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .