Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: még nem látszik a vége

A Reuters adatközlése alapján a december 8 – december 12 -i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 6,2%-kal lett olcsóbb, a gázolajnál 7,1% volt az árcsökkenés mértéke. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban egy hajszálnyit erősödött. Az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam heti változását, valamint az eheti nagy árcsökkentést is figyelembe véve december 17-én, szerdán a benzin ára kb. 4-5 forinttal, a gázolajé 8-10 forinttal csökkenhet.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent kőolaj ára a héten 61-67 dollár/hordós szinten belül ingadozott, heti átlagban több mint 5 dollárral csökkent az olajár. A Brent ára kis ingadozásokkal, de összességében 5,7 dollárral csökkent, a hét végére egy nagyobb, 2 dolláros csökkenéssel zárt a piac. A pénteki áresés oka az volt, hogy az IEA, a fejlett országok (OECD) energia-intézménye jelentősen csökkentette a 2015. évi kőolajkeresletre adott előrejelzését és további árcsökkenést sem zárt ki. Azt is hangsúlyozták, hogy nem nagyon feltételezhető, hogy az áresés hatására bármelyik jelentős olajexportőr vagy olajtermelő ország visszafogná kitermelését és exportját, hiszen az olajbevételek valamennyi ország számára fontosak, az amerikai olajpala termelésre csak közép- vagy hosszabb távon hat a jelenlegi alacsony olajár.

A Brent 1 hónapos határidős ára a héten együtt menetelt a spot olajárral, az legalább a lassúbb áresést jelezheti, hogy az 1 hónapos határidős ár nem alacsonyabb, mint a spot ár. Az 1 hónapos határidős WTI és Brent  ára közötti különbség heti átlagban 30 centtel nőtt, a múlt héten 3 most átlagosan 3,5 dollárral volt magasabban a Brent ára, mint a WTI ára, a héten a WTI határidős ára valamivel gyorsabban csökkent, mint az egy hónapos határidős Brent  ára.

Az üzemanyag-piacokon összességében hatalmas árcsökkenés volt megfigyelhető a héten, a benzin ára a héten több mint 40, a gázolajé több mint 50 dollárral csökkent ezen a héten a mediterrán piacon a tonnánkénti ár.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a december 8 – dcember 13 -a  közötti időszakban 6,2%-kal csökkent, a másik két piacon (az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon) 8, illetve 9%-os volt az árcsökkenés mértéke. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 7,1%-kal került lejjebb, az észak-európai piacokon 6,7-6,8%-os volt az árcsökkenés mértéke. Az üzemanyagpiacok áralakulását a héten erősen befolyásolta a kínálat emelkedése, mivel újabb finomítók tértek vissza a piacra, az Egyesült Államokban a készletek ismét magas szintre kerültek, ezért az export nagyobb dinamikával folytatódik. Az orosz dízelexport decemberben a várakozásokkal ellentétben jelentősen nőtt, s várhatóan az export erősödik az export-adó csökkentésének hatására. A kereslet azonban mérséklődik, de  továbbra is Dél-Amerikába, Ázsiába, a Közel-Keletre és Észak- és Nyugat-Afrikába indulnak az európai szállítások. Az európai gázolajigény mérséklődött, úgy tűnik hogy a téli időszakra történő készletnövelés lezárult, csak az alacsony árszint miatt készletnövekedés látszódik.

A forint árfolyama a december 8 – december 13 -i héten 248 Ft/dollár alatt ingadozott, összességében kb. 30 fillérrel kellett kevesebbet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. A forint árfolyama a hét második felében kicsit gyengült.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a mediterrán piacon 6,3%-os árcsökkenést, az északnyugat-európai piacon a forintban történt változások 7,8%-os csökkenést mutatnak, míg az ARA piacon a forintban mért változások 9,2%-os árcsökkenést jeleznek. A gázolajnál 6,7-7,2% közötti volt az árak forintban mért csökkenése. Ezen a héten az árfolyam változása nem befolyásolta a dollárpiaci árak változását.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – benzin ára december 10-én, szerdán várhatóan 4-5 forint körüli mértékben csökken figyelembe véve a december 8-13-i héten már megtörtént 13 forintnyi árcsökkenést. A gázolajnál a piaci árak alapján 8-10 forint körüli csökkentés várható, szintén figyelembe véve a december 8-13-i héten már megtörtént 8 forintnyi árcsökkenést.

A fenti adatok alapján a benzin ára 350 forint/literes szint alá kerülhet, a gázolaj ára 365 Ft/liter körüli szintre csökkenhet. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.) Ilyen alacsony benzinár legutóbb 2010 végén, s  ilyen alacsony gázolajár 2011 elején volt az utóbbi időben.

Az elmúlt egy év során a benzin és a gázolaj ára közel 13%-kal csökkent.

Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 16%-16,5%-kal több benzint és gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

 MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják a ThomsonReuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 231 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .