Heti üzemanyagárak: nagy árcsökkenést hozott a Mikulás

A Reuters adatközlése alapján a december 1 – december 5 -i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 11,8%-kal lett olcsóbb, a gázolajnál 6,4% volt az árcsökkenés mértéke. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,8%-kal gyengült. Az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam heti változását, valamint az eheti nagy árcsökkentést is figyelembe véve december 10-én, szerdán a benzin ára kb. 10 forinttal, a gázolajé 5 forinttal csökkenhet.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent kőolaj ára a héten 68-71 dollár/hordós szinten belül ingadozott, heti átlagban közel 6 dollárral csökkent az olajár. A Brent ára a hét elején kissé emelkedett de szerdán egy, csütörtökön, majd’ két dollárral csökkent az ár. Az újabb áresés oka nem adható meg, sőt annak ellenére esett az olajár, hogy igen kedvező fogalkoztatási adatok jelentek meg az Egyesült Allamokban. A nagy bankházak elemzői 2015-re 80 dollár körüli árat jeleznek előre, s a fejlett országok energiaszervezetének (IEA) vezető közgazdásza szerint a következő évekre az olajár visszatér a 100 dollár körüli szintekre.

A Brent 1 hónapos határidős ára a héten némileg megelőlegezte a spot olajár esését, s alig egy dollárral drágább már csak az egy hónapos határidős olajár, mint a spot ár. Az 1 hónapos határidős WTI és Brent  ára közötti különbség heti átlagban nőtt, múlt héten 2,5, most átlagosan 3 dollárral volt magasabban a Brent ára, mint a WTI-é.

Az üzemanyag-piacokon összességében hatalmas árcsökkenés volt megfigyelhető a héten, a benzin ára a hét első napjára 70 dollár/tonnával csökkent, majd a hét második felében további 20 dollárral mérséklődtek az árak. A gázolaj esetében a heti árváltozás sokkal mérsékeltebb volt, összességében 35 dollár/tonna körül csökkentek az árak, a megemelkedett hétfői szinthez képest.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a december 1 – dcember 6 -a  közötti időszakban 11,8%-kal csökkent, a másik két piacon (az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon) nulla, illetve 12-14% volt az árcsökkenés mértéke. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 6,4%-kal került lejjebb, az észak-európai piacokon 5,5-6,4%-os volt az árcsökkenés mértéke. Az üzemanyagpiacok áralakulását a héten erősen befolyásolta a kínálat emelkedése, mivel a fejújítások miatt lezárt finomítók többsége visszatért a piacra, s az orosz dízelexport megjelenése ellentételezte az Egyesült Államokból várt import dízel hiányát. A benzin iránti kereslet erős, továbbra is Dél-Amerikába, Ázsiába, a Közel-Keletre és Nyugat-Afrikába indulnak az európai szállíátsok. Az európai gázolajigény mérséklődött, úgy tűnik hogy a téli időszakra történő készletnövelés lezárult.

A forint árfolyama a december 1 – december 6 -i héten 248 Ft/dollár körül ingadozott, összességében kb. két forinttal kellett többet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. A forint árfolyama a hét második felében tovább gyengült.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a mediterrán piacon 11,1%-os árcsökkenést, az északnyugat-európai piacon a forintban történt változások 11,9%-oscsökkenést mutatnak, míg az ARA piacon a forintban mért változások 13,4%-os árcsökkenést jeleznek. A gázolajnál 4,8-5,7% közötti volt az árak forintban mért csökkenése. Ezen a héten az árfolyam gyengülése ellentételezte a dollárpiaci árcsökkenésből eredő hatást.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – benzin ára december 10-én, szerdán várhatóan 10 forint körüli mértékben csökken figyelembe véve a december 1-6-i héten már megtörtént 10 forintnyi árcsökkenést. A gázolajnál a piaci árak alapján 5 forint körüli csökkentés várható, szintén figyelembe véve a december 1-6-i héten már megtörtént 11 forintnyi árcsökkenést.

A fenti adatok alapján a benzin ára 357 forint/literes szintek körül változhat, a gázolaj ára 376 Ft/liter körüli szintre csökkenhet. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 7,6%-kal,  a gázolajé közel 10%-kal csökkent.

Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 10,5%-kal több benzint és 13%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják a ThomsonReuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 307 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?