Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: most minden összejött!

A Reuters adatközlése alapján a november 10 – november 14 -i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 3,5%-kal lett olcsóbb, a gázolajnál 1,8% volt az árcsökkenés mértéke. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,8%-kal erősödött. Az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam heti változását figyelembe véve november 19-én, szerdán a benzin ára 4-7 forinttal, a gázolajé 3-5 forinttal csökkenhet.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent kőolaj ára a héten 77-83 dollár/hordós szinten belül ingadozott, heti átlagban több mint 3 dollárral csökkent az olajár. A héten  folyamatosan csökkent a Brent ára. Az újabb árcsökkenést az elemzők az amerikai olajtermelés újabb rekordjával, a dollár e heti kisebb erősödésével magyarázzák, illetve azzal, hogy Szaúd-Arábia továbbra sem törekszik a kőolajpiaci áraknak a kitermelés visszafogása általi csökkentésére.  Az OPEC november 27-i értekezletén valószínűleg nagy vita lesz, az nagyon valószínű, hogy Szaúd-Arábia nem vállalja azt, amit korábban, hogy egy termelés-visszafogási döntés esetén az országra háruljon a termelés-visszafogás nagy része.

A Brent 1 hónapos határidős ára a héten többnyire követte a spot ár változását, azonban a hét utolsó kereskedési napján, pénteken, közel két dollárral nőtt az ár  csütörtökihez viszonyítva. Az egy hónapos határidős ár és a spot ár közötti különbség heti átlagban 20 cent volt a határidős ár javára. Az 1 hónapos határidős WTI és Brent  ára közötti különbség csökkent, heti átlagban 3,8 dollárra, mivel a Brent ára a héten gyorsabban csökkent, mint a WTI ára. Az üzemanyagpiacokon árcsökkenés volt megfigyelhető a héten, a benzin ára gyorsabban csökkent, mint a gázolajé.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a november 10 – november 14 -e  közötti időszakban 3,5%-kal csökkent, a másik két piacon (az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon) 1,8%, illetve 1,6% volt az árcsökkenés mértéke. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 1,8%-kal került lejjebb, az észak-európai piacokon 0,9-1,6%-os volt az árcsökkenés mértéke. A mediterrán piac nagyobb árcsökkenését a kínálat bővülése okozta, a dél-európai finomítók befejezték a felújításokat. A forint árfolyama a november 10 – november 14 -i héten 246 Ft/dollár körül ingadozott, összességében kb. 2 forinttal kellett kevesebbet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. A forint árfolyama a hét második tovább erősödött.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében az árcsökkenés 2,5-4,3% közötti volt, a gázolajnál 1,8-2,6% közötti volt az árak forintban mért csökkenése. Ezen a héten az árfolyam erősödése a dollárpiaci árcsökkenésből eredő hatást megnövelte. A piacok eltérő árváltozása okozza, hogy az előrejelzés nagyobb határok között mutatja a várható arváltozást.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – benzin ára november 19-én, szerdán várhatóan 4-7 forinnttal csökken, a gázolajnál a piaci árak alapján 3-5 forintos csökkenés várható.

A fenti adatok alapján a benzin ára 381-384 forint/literes szintek között változhat, a gázolaj ára 399-401- Ft/literre csökkenhet. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára közel másfél, a gázolaj ára közel 3%-kal csökkent.

Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 4%-kal több benzint és 5%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják a ThomsonReuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 209 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .