Baleset-megelőzés Hírek Szervezetek hírei Szerviz

Téli átállás: ingyenes műszaki állapotfelmérés a vizsgálóállomásokon

A biztonságos téli közlekedést elősegítve november 12-15. között idén is megrendezi a Téli átállás nevű akciót a Nemzeti Közlekedési Hatóság a megyei/fővárosi közlekedési felügyelőségekkel együttműködve. Az akció keretében pénteken és szombaton a műszaki vizsgálóállomásokon nyílt napot tartanak, ahol – országszerte összesen huszonkét helyszínen – ingyen átvizsgálják a gépjárműveket, hogy a téli időszakra megfelelő műszaki állapotban vannak-e.
Fotó: NKH

Szezonváltáskor, a tél beköszönte előtt kiemelten fontos az üzembiztonság érdekében a rendszeres időközönként esedékes karbantartást elvégzése, illetve a változó időjárási feltételekre történő felkészülés. Az őszi-téli időszakban kedvezőtlenebbek az út- és a látási viszonyok, amelyhez minden közlekedőnek alkalmazkodni kell.

A november 14-15-i nyílt nap keretében az ingyenes jármű műszaki állapotfelmérés az alábbiakra terjed ki:

  • gumiabroncsok téli időszaknak való megfelelősége, műszaki állapota, méret- és típusazonossága;
  • ablaktörlő lapátok műszaki állapota, működőképessége, ablaktörlő és fagyálló folyadék szintjének ellenőrzése;
  • világító- és jelzőberendezések működőképességének és megfelelőségének ellenőrzése, beállítása;
  • futómű és kerékfelfüggesztés ellenőrzése, fékmérés.

Az ingyenes járművizsgálat után, megfelelő műszaki állapot esetén – vizsgadíj befizetése mellett – a műszaki vizsga azonnali lehetősége is biztosított bizonyos állomásokon.

A vizsgálóállomások elérhetőségéről, az előzetes bejelentkezéssel kapcsolatos információkról a csatolt táblázat alapján tájékozódhat.

Ezt megelőzően november 12 – 14 között ellenőrzési akció zajlik az utakon országszerte. Az ellenőrzés alapvető célja a gépjárművezetők fokozott figyelemfelhívása az útviszonyok, ezáltal a közlekedési feltételek időjárás alakulásából eredő megváltozására.

Az ellenőrzés keretében a fent említett szempontok vizsgálatán túl tájékoztatják a gépjárművezetőket, hogy általánosságban mire ügyeljenek a téli járműüzemeltetésnél.

Téli átállás 2014 – műszaki vizsgálóállomások

Forrás: Nemzeti Közlekedési Hatóság Kommunikációs Osztály
.

(Ezt a cikket 307 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .