Hamarosan elkezdődik a téli üzem az M5-ös autópályán

A balástyai autópálya mérnökségen tartott előadásokkal és gépszemlével vette kezdetét a téli időszámítás az M5-ös autópályán. Az AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. és az M5 Autópálya Üzemeltető társasága, az AWAY ITE Zrt. téli üzemeltetésre felkészített karbantartó flottával és rendszeres útellenőri szolgálattal biztosítja a balesetmentes közlekedés feltételeit.

Fotó: AKA Zrt.

Az autópálya kezelő hagyományos téli gépszemléjén Taskovics Attila, az A-WAY ITE Zrt. üzemeltetési igazgatója tartott előadást a téli üzemeltetésre való felkészülésről. Az Országos Mentőszolgálat munkatársa előadást tartott az elsősegélynyújtás alapjairól. Ezt követően bemutatták a készenlétben álló többfunkciós gépparkot is.

A 156,6 km hosszú autópálya szakasz üzemeltetését három üzemmérnökség – az újhartyáni, a kiskunfélegyházi és a balástyai – és speciálisan a télre felkészített gépjárművek segítségével látják el. A síkosságmentesítést, valamint a hó eltakarítását kilenc saját gépjármű, továbbá hat többfunkciós, sózásra és ekézésre is alkalmas Unimog, három rakodó- és szükség szerint további bérelt gépjárművek bevonásával oldják meg.

A forgalombiztonság növelése érdekében térfigyelő kamerarendszer került üzembe helyezésre, mely a csomópontokban folyamatos forgalomfigyelést tesz lehetővé. Emellett rendszeresen végeznek útellenőrzést a teljes úthálózaton, napközben kétóránként, 22 és 6 óra között pedig négyóránként vizsgálják az autópálya állapotát. Az autópálya mentén található meteorológiai állomások 5 percenként automatikusan továbbítják az aktuális időjárás adatokat, az Országos Meteorológiai Szolgálat műholdfelvétellel kombinált felhőképes adatai pedig akár 15 perces frissítéssel is lekérhetők. Mindezek mellett egy jegesedés-előrejelző rendszer is rendelkezésre áll a téli időszakban, de az utazók biztonságát a két kilométerenként elhelyezett segélykérő telefonok is biztosítják.

A balesetmentes közlekedés ugyanakkor az utazók magatartásától és a gépjárművek felkészültségétől is függ. A biztonságos és zavartalan téli közlekedés érdekében érdemes mielőbb átvizsgálni és téliesíteni a gépjárművet.

Indulás előtt ellenőrizzék az Utinform és az AKA Zrt. honlapján található interaktív térkép útinformációit, utazás közben pedig ügyeljenek a követési távolság és a közlekedési szabályok betartására.

Forrás: AKA Zrt.
.

(Ezt a cikket 179 alkalommal tekintették meg.)