Az őszi-téli időszakban – a tavaszi és nyári évszakhoz képest – kedvezőtlenebbek az út- és látási viszonyok, amelyekhez minden közlekedőnek alkalmazkodnia kell.

Járművek haladnak a ködben az M1-M7-es autópálya bevezető szakaszán a XI. kerületi Budaörsi úton 2013. december 4-én. MTI Fotó: Beliczay László
MTI Fotó: Beliczay László

Az őszi esőzések és köd miatt lecsökkent látótávolság, a csúszós útburkolat az évszak velejárója. Az optimálistól eltérő közlekedésre a járművet és azok tartozékait is fel kell készíteni. A hideg idő előtt fel kell tölteni a hűtőrendszert és az ablakmosó tartályt fagyálló folyadékkal. Amennyiben a gépjárműben már van fagyálló, de az régi, vagy többször utántöltött, azt ellenőriztesse le a szervizállomásoknál, vagy benzinkútnál! Fontos, hogy a jármű fűtő- és páramentesítő rendszere jól működjön, valamint az ablaktörlők állapota is megfelelő legyen.

Az erős lehűlés az akkumulátortól sokkal nagyobb teljesítményt von el, mint a nyári időszakban, ezért jól működő, feltöltött akkumulátorral és tiszta, feszes sarukkal készüljön a télre. A világító berendezések hibátlan működése is elengedhetetlen. Egyenként meg kell győződni a lámpák, fényszórók, illetve az irányjelző készülékek tisztaságáról és működéséről. A gumiabroncs minősége, állapota életet menthet. Ha a napi átlag hőmérséklet +7 °C alá süllyed, ajánlott a téli gumiabroncsokat felszerelni. Fontos az abroncs profilmélységének vizsgálata is, mert a mintázat nagyobb mélysége akár méterekkel is csökkentheti a fékutat.

Az ORFK és az ORFK OBB, a megyei Baleset-megelőzési Bizottságokkal karöltve idén is útjára indította a „Látni és látszani” elnevezésű országos közlekedésbiztonsági kampányát. Ennek keretében 2014. október 2. és december 12. között a személy-, illetve tehergépkocsik és motorkerékpárok vezetői ingyenesen élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy a kampányban részt vevő szervizekben járműveiket, világító berendezéseiket szakemberek átvizsgálják. A kampányban optikusok is részt vesznek, akik térítésmentes látásellenőrzéssel, továbbá hasznos tanácsokkal várják a járművezetőket. A vizsgálatokon megjelentek részére a szervizek igazoló lapot adnak át, mely igazolja, hogy a vizsgálaton részt vett és járműve megfelelt a jogszabályokban előírtaknak.

A kampányban részt vevő szervizek címét, valamint az optikusok elérhetőségét a www.latnieslatszani.hu címen találják meg az érdeklődők sok hasznos tanáccsal egyetemben.

Balesetmentes közlekedést kíván a Nógrád Megyei Baleset-megelőzési Bizottság!

Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Forrás: Police.hu
.

(Ezt a cikket 172 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?