Gazdaság Hírek Közút

Átadták az M3-as autópálya új szakaszát

Átadták az M3-as autópálya új, a 49-es főúttól Vásárosnaményig tartó 11,9 kilométer hosszú szakaszát pénteken, a kétszer két sávos sztrádarész nettó 15,5 milliárd forintból, uniós és hazai forrásból épült meg.

Nemzetiszínű szalag az M3-as autópálya 49. számú főút - Vásárosnamény közötti szakaszának átadási ünnepségén az őri csomópont közelében 2014. október 10-én.  A 11,9 kilométer hosszú, kétszer két sávos sztrádarész nettó 15,5 milliárd forintból, uniós és hazai forrásból épült meg. MTI Fotó: Balázs Attila
Nemzetiszínű szalag az M3-as autópálya 49. számú főút – Vásárosnamény közötti szakaszának átadási ünnepségén az őri csomópont közelében 2014. október 10-én. A 11,9 kilométer hosszú, kétszer két sávos sztrádarész nettó 15,5 milliárd forintból, uniós és hazai forrásból épült meg. MTI Fotó: Balázs Attila

Az átadáson Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter elmondta, hogy az autópálya nemcsak az anyaországban élőknek fontos, hanem határon túliakat is közelebb hozza a nagyvilághoz.

“Ezzel az autópályával nemcsak egy utat adtunk át, hanem felhívtuk a befektetők figyelmét erre a térségre” – fogalmazott a miniszter. Hozzátette: az út bizonyítja, hogy van még terület, élet, munkaerő Magyarország északkeleti részében is.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta, a Vásárosnaményt elérő sztráda megépítésével évtizedes álmuk teljesült a szatmári és beregi embereknek.

Remélhetőleg az új út bekapcsolja majd ezt a térséget Magyarország és Európa vérkeringésébe is – hangsúlyozta az államtitkár. Czomba Sándor kifejtette, nagyon fontos, hogy az autópálya segítségével új munkahelyek jöjjenek létre ebben a régióban.

Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője felidézte, tavaly kezdődött a sztrádaszakasz kivitelezése, az építkezés 350 napot vett igénybe. Megemlítette, az autópálya a vele párhuzamosan futó, nagy forgalmú, 41-es főutat tehermentesíti.

Az új sztrádaszakaszt péntek délben nyitják meg a forgalom előtt, péntek éjfélig ingyen használhatják a közlekedők. A pályaszakasz a csengersimai magyar-román határátkelőre vezető 49-es főút mellett fekvő Őr határából indul és Papos, Pusztadobos és Nyírparasznya településeket érintve éri el Vásárosnaményt.

Az építést a közbeszerzésen nyertes az M3 KRASZNA 2012 Konzorcium (Magyar Aszfalt Kft., KÖZGÉP Építő-, és Fémszerkezetgyártó Zrt., Colas Hungária Zrt.) végezte. A beruházás az Új Széchenyi Terv keretében, a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként 85 százalékos uniós támogatás és 15 százalékos hazai forrás segítségével valósult meg.

Az M3-as autópálya Nyíregyháza és Vásárosnamény között két szakaszban épült ki. Az első, 33,8 kilométer hosszú autópálya szakasz Nyíregyházától a 49-es út mellett lévő Őr községig tart, ezt 2013 elejétől már használhatják a közlekedők. Ez a szakasz az Új Széchenyi Terv keretében nettó 31,9 milliárd forintért épült meg.

Forrás: MTI  (hvzs \ gry)
.

(Ezt a cikket 156 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .