Heti üzemanyagárak: a forint gyengülése miatt alig lesz árcsökkentés

A Reuters adatközlése alapján a szeptember 29 – október 3-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 2,2%-kal lett olcsóbb, a gázolajnál 1,4% volt az árcsökkenés mértéke. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,9%-kal gyengült. A mediterrán piaci árak és az árfolyam heti változását figyelembe véve, október 8-án, szerdán  az üzemanyagok ára valószínűleg nem változik, s ha mégis, akkor 2 Ft körüli árcsökkentés lehetséges a benzinnél. 

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent kőolaj ára a héten 90-95 dollár/hordós szinten ingadozott, heti átlagban több mint két és fél dollárral lett olcsóbb. Az olajár a hét másdik felében több mint három dollárral csökkent. Az árcsökkenés oka, hogy továbbra is uralkodó az a piaci nézet, hogy a kőolaj iránti keresletnövekedés egyre szerényebb lesz. A hét második felében Szaúd-Arábia olajminisztere bejelentette, hogy 1 dollárral csökkentik az Ázsiába és 40 centtel az Európába irányuló hivatalos értékesítési áraikat, amely a Brent további mérséklődését indította el. A szaúdi döntés nyomán az iráni vezetők ismét a kínálat visszafogását követelték. Ugyan Szaúd-Arábia augusztusban csökkentette olatermelését, de exportját nem, s a többi OPEC ország is bővítette kínálatát. A Brent 1 hónapos határidős ára is a hét második felében csökkent jelentősen, az egy hónapos határidős ár és a spot ár közötti 2 dollár körüli különbség nem változott. Az 1 hónapos határidős WTI és Brent  ára közötti különbség tovább csökkent, heti átlagban 2,9 dollárra. Az üzemanyagpiacokon az olajárhoz képest mérsékeltebb volt a csökkenés, a gázolajár szerényebben, a benzinár valamivel jobban mérséklődött.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a szeptember 29 – október 3-a  közötti időszakban 2,2%-kal csökkent, a másik két piacon (az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon) 2,5, illetve 1,1% volt az árcsökkenés mértéke. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 1,4%-kal került lejjebb, az észak-európai piacokon is ehhez hasonló volt az árcsökkenés. A forint árfolyama a szeptember 29 – október 3-i héten 246 Ft/dollár körül ingadozott, összességében kb. 2 forinttal kellett többet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. A forint árfolyama a hét második felében erősen gyengült.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében 0,2-1,6%-os volt a csökkenés. A gázolajnál 0,5-0,6% körüli volt az árak forintban mért mérséklődése. Ezen a héten az árfolyam gyengűlése a dollárpiaci árcsökkenésből eredő hatást erősen tompította.

A mediterrán tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – benzin ára 2 forint körül csökkenhet, de az sem lenne meglepetés, ha elmaradna az árváltoztatás, hiszen a piacok nem egységesen mozdultak. A gázolajnál a piaci árak közel egységesen változtak, az árfolyam és az árcsökkenés együttes hatása forintban mérve 1 forintos csökkenést jelent, amely csekély mértékű, ezért valószínűleg az árváltoztatás a gázolajnál elmarad.

A fenti adatok alapján a benzin ára 416-418 forint/liter körül ingadozhat, a gázolaj ára 421 Ft/liter körül maradhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 2,5%-kal nőtt, a gázolaj ára 1%-kal csökkent.

Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miat 1%kal több benzint és 4,4%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják a ThomsonReuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 256 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?