Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: csak kis változtatás várható, (vagy az sem)

A Reuters adatközlése alapján a szeptember 1 – szeptember 5-i héten a benzin ára a mediterrán piacon heti átlagban 0,1%-kal emelkedett, a gázolajnál  0,6%-os volt a csökkenés. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 1,0%-kal gyengült. A mediterrán piaci árak és az árfolyam heti változását figyelembe véve szeptember 10-én, szerdán, a benzin ára 2 Ft körüli mértékkel emelkedhet, a dízel áránál nem várható változtatás. 

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent kőolaj spot ára a héten, heti átlagban alig változott, 0,2 dollárral lett olcsóbb. 100,4 dollár/hordó volt a heti átlagos ár. A Brent 1 hónapos határidős ára a héten 1 dollárral lett olcsóbb, míg a WTI ára közel másfél dollárral emelkedett. Így a két olajfajta közötti árkülönbség a hét végére 7,5 dollárra csökkent. A különböző piacokon az üzemanyagok árváltozása nem követte az olajár változását.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a szeptember 1 – szeptember 5-e közötti időszakban alig 0,1%-kal erősödött, a másik két piacon, az észak-nyugat-európai piacon és az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon 0,1- 1,4%-os volt az áremelkedés. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 0,6%-kal csökkent, az észak-európai piacokon ennél kicsit nagyobb mértékű 0,9%-os volt az árcsökkenés. A forint árfolyama a szeptember 1 – szeptember 5-i héten 240,7 Ft/dollár körül ingadozott, összességében kb. 2,5 forinttal kellett többet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. A forint árfolyama a hét második felében tovább gyengült.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében 1,0-2,3%-os árnövekedés tapasztalható, a gázolajnál 0,2-0,5% körüli volt a forintban számolt árak emelkedése. Ezen a héten az árfolyam gyengülése a benzin esetében felerősítette a a kismértékű piaci áremelkedést, a gázolaj esetében pedig a kismértékű árcsökkenést kismértékű árnövekedésbe fordította.

A mediterrán tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzinnél 2 forint körüli áremelkedés mutatható ki, s ez indokolja a felételezett áremelést. A gázolajnál a heti ár- és árfolyamváltozások 0,5-1 forintnyi elmozdulást okoztak, s ennek mértéke nem indokolja az árváltoztatást.

A fenti adatok alapján a benzin ára 417 forint/liter körül ingadozhat, a gázolaj ára 424 Ft/liter körül mozoghat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 4,7, a gázolaj ára 4,1%-kal csökkent.

Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 8,8%-kal több benzint és 8,1%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják a ThomsonReuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeres árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (2-3 hónap) a trendek azonosnak.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 195 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .