Érdekvédelem Hírek Szervezetek hírei

Továbbra is cél a fogyasztói érdekek védelme a járművezető képzés területén

Statisztikai mutatók segítenek kiválasztani a színvonalas autósiskolát

Átláthatóbb lesz a jogosítványszerzők számára az autósiskolák piaca és hosszútávon tisztességesebbé válhat a kereskedelmi gyakorlat is a Nemzeti Közlekedési Hatóság által a járművezetői képzési területén bevezetésre kerülő statisztikai mutatók tükrében. Nem kell csupán szubjektív véleményekre, vagy csábító hirdetésekre hagyatkozniuk ezentúl a képzésre jelentkezőknek.

Fotó: NKH

A közúti járművezetők és közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának általános szabályairól szóló 179/2011. (IX. 2.) kormányrendelet előírásának megfelelően statisztikai mutatók segítik majd a tanulókat a színvonalas autósiskolák kiválasztásában.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság rendszeresen közzéteszi honlapján (www.nkh.gov.hu) az elmúlt időszakra (negyedévekre) vonatkozó, a minőségi képzés szempontjából fontos statisztikai mutatókat, amelyeket köteles az iskola is feltüntetni saját weboldalán. A három mutatószám az alábbiak szerint nyújt segítséget a képzésre jelentkező tanulóknak.

A Vizsga Sikerességi Mutató (VSM): százalékos mértékben mutatja a képző szerv által lejelentett vizsgák számához képest a sikeres vizsgák számát (100% esetén az adott időszakban minden vizsgázó sikeresen vizsgázott).

Az Átlagos Képzési Óraszám (ÁKÓ) százalékos arányban határozza majd meg, hogy a kötelező óraszámokon túl összesen hány tanóra szükséges átlagosan az adott intézménynél a forgalmi vizsga sikeres elvégzéséhez.

Ezzel áll összefüggésben a Képzési Költség (KK) forintban való meghatározása is, amely kizárólag a tanulót (a tanulói szerződés alapján) terhelő, a vezetői engedély megszerzésére irányuló – felmentések, kedvezmények, akciók nélküli – költségelemek összegét tartalmazza. Ide érthető az oktatás díja, az egyszeri vizsgadíjak és a képző szerv változtatása esetén fizetendő összeg.

Az EU-s és hazai közlekedéspolitikai célok elérése, a közlekedés biztonságának fokozása és a balesetek számának csökkentése érdekében az NKH a járművezető képzés egyéb területein is folytatja korábban megkezdett reformjait.

Az elektronikus ügyintézés rendszere újabb eljárással bővült, amelynek következtében az autósiskolák vizsgára jelentési feladataikat a korszerű technológiának köszönhetően elektronikus úton végezhetik, így tovább csökkentek az iskolák korábbi, személyes ügyintézéssel járó terhei.

Szintén a képzések minőségi fejlesztését célozza meg a vizsga-kérdésbankok megújítása és korszerűsítése, valamint a szimulátorokra vonatkozó követelményrendszer szigorítása az ún. szaktanfolyami képzésben, továbbá a vizsga értékelésének hatékonyabb visszacsatolását szolgáló, megújított minősítő lap alkalmazása.

A közúti baleseti sérültek és áldozatok számának csökkentésében a képzésnek, oktatásnak kiemelt szerepe van, ezért az NKH fontos feladatának érzi a hazai képzési és vizsgáztatási rendszer minőségi fejlesztését, ennek érdekében tett intézkedéseivel is segítve a gyakorló és leendő járművezetőket, hogy biztonságos közlekedéshez szükséges, színvonalas képzésben, továbbképzésben részesülhessenek.

Forrás: Nemzeti Közlekedési Hatóság Kommunikációs és PR Osztály
.

(Ezt a cikket 228 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .