Baleset-megelőzés Hírek Rendőrségi hírek

Óvatosabban a kánikulában!

A tartós hőségben a közlekedés résztvevőinek is nagyobb figyelemre, türelemre van szüksége.

Illusztráció
Illusztráció – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A napokig tartó hőség mindenkit kivétel nélkül megvisel, fiatalokat, időseket, egészségeseket és betegeket egyaránt. A kánikulai forróság a frontokra kevésbé érzékeny emberek szervezetét is – egyénenként eltérő mértékben – megterheli.

A hőségben kockázatosabb közlekedni. A járművezetők és a gyalogosok a hőségben általában kevésbé összeszedettek, a megszokottnál figyelmetlenebbek, sok esetben türelmetlenebbek, hajlamosabbak az agresszív és a durva szabályszegésekre. Gyakori jelenség a lobbanékonyság, a kiszámíthatatlan, a szeszélyes magatartás.

A légkondicionálóval nem rendelkező gépkocsik vezetői alkalmanként nyitott ablakokkal és a sebesség fokozásával próbálnak a hőség ellen „védekezni”. A nyitott ablak fokozza a balesetveszélyt.

A nyári hőségben a gyalogosokra is jellemző a figyelmetlen, bágyadt közlekedés, kevésbé alaposan néznek körül, mielőtt lelépnek az úttestre.

A tartós melegben a közlekedés résztvevői között is jelentősen megnő a rosszullétek száma, a hőség gyengíti a szellemi erőkifejtést, egyeseknél tompaságot, közönyösséget, másoknál fokozódó ingerlékenységet válthat ki. A közlekedők körében ilyenkor fokozottan jellemző a koncentráció hiánya, mely a reakcióidő növekedésében is jelentkezhet. A reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak.

A balesetek megelőzése érdekében a legjobb prevenció minden esetben a közlekedési szabályok megtartása, szintén kiemelten fontos a megváltozott időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön a volán mögé. Amennyiben feltétlenül szükséges elindulni, akkor csak kipihent állapotban vezessenek, álljanak meg gyakrabban pihenni, felfrissülni. Nyújtóztassák ki végtagjaikat, a testmozgás bizonyítottan megkönnyíti a további járművezetést. Amennyiben a járművük napon parkol, indulás előtt szellőztessék át.

Fogyasszanak megfelelő mennyiségű folyadékot, a gépkocsiban mindig legyen hűtött ásványvíz, vagy üdítőital!

Legyenek türelmesek, vezessenek a szokottnál lassabban, körültekintőbben, tartsanak nagyobb követési távolságot!

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Forrás: Police.hu
.

(Ezt a cikket 139 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .