Lagermax-sztrájk – Tiltakozó sofőröket bocsátottak el

Hét gépkocsivezetőt bocsátott el szerdán a Lagermax Autótranszport Kft. vezetése, akik részt vettek a bértárgyalások elmaradása miatti hétfői sztrájkban – közölte a demonstrációt meghirdető szakszervezet elnöke csütörtökön az MTI-vel.

Illusztráció - Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Illusztráció – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A szakszervezet szerint, bár a cég a társaság piaci helyzetének tartós romlására, illetve az autószállító kamionok számának csökkentésére hivatkozott, ennek igazságtartalmát megkérdőjelezi az időzítés, és az, hogy csak a tiltakozásban résztvevőket bocsátottak el.

Járási Tamás, a Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete (MCDSz) elnöke korábban elmondta, hogy hétfőn a sofőrök azért sztrájkoltak, mert az érdekképviselet számos kezdeményezése ellenére, több mint fél éve nem jött létre a március 31-én lejárt bérmegállapodás helyébe lépő új megállapodás, a cég vezetésével folytatott többszöri konzultáció sem vezetett eredményre. Mint mondta, a 110 sofőr körülbelül 90 százaléka csatlakozott az akcióhoz, mintegy harmaduk a budaörsi telephely ebédlőjében pihent 8-tól 10 óráig, míg az úton lévők, szerte Európában, valamelyik parkolóban álltak le két órára.

A főként új gépkocsi-logisztikával, szállítással foglalkozó Lagermax menedzsmentje ugyanakkor azt közölte kedden a sztrájkra reagálva: 93 gépkocsivezető közül csak 15-en nem vették fel a munkát, a cég étkezőjében tartózkodtak. Hozzátették: túlzottnak tartják és elutasítják a budaörsi telephely sofőrjeinek bérkövetelését, mellyel „nyomást kívántak gyakorolni a cégvezetésre”. A vezetőség szerint a realitásoktól teljesen „elrugaszkodott” követelés közel 70 százalékos bérköltség növekedéssel terhelné a vállalatot, ami nem engedhető meg, már csak a 300 alkalmazott megélhetésének biztosítása miatt sem – közölték egyebek mellett.
Járási Tamás csütörtökön a leépítésről szólva úgy fogalmazott: ez a lépés „a kollektíva megfélemlítésére irányul, és nem más, mint a július 7-ei sztrájk munkáltatói retorziója”.

Hozzátette: a szakszervezet díjmentes jogi képviseletet biztosít az érintett dolgozóknak, bírósághoz fordul, egyúttal aláírásgyűjtést szervez a felmondások azonnali visszavonása érdekében.

Az MCDSz továbbra is nyitott az érdemi bértárgyalások megkezdésére, ugyanakkor ragaszkodik az előzetesen jelzett bruttó 10 százalékos béremeléshez. Minden ellenkező híresztelés ellenére a szakszervezetnek nem célja a munkáltató működésének ellehetetlenítése, mert csak tagjai munkahelyét veszélyeztetné – hangsúlyozta közleményében az elnök, aki jelezte: illetékes testületeik a szerdai események tükrében megkezdték az egyeztetést egy határozatlan idejű sztrájkról.

Az elbocsátásokkal, illetve a szakszervezeti tiltakozással összefüggő álláspontjáról az MTI megkeresésére későbbre ígért tájékoztatást a Lagermax menedzsmentje.

Forrás: MTI  (htm \ gpp \ gfp)
.

(Ezt a cikket 585 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?