Új aszfaltmaró gépeket szerzett be a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretein belül a Magyar Közút Nonprofit Zrt. jelentős technológiai fejlesztéseket hajt végre az eszközparkján. A teljes beruházás összköltsége közel 3 milliárd forint, amelyből mintegy 890 millió forintot az Európai Uniótól kapott forrás tesz ki. A program részeként a társaság négy új, útkarbantartási célra alkalmas aszfaltmaró gépet szerzett be.

Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2013-ban indította azt a fejlesztési programját, amelynek célja a társaság gép- és eszközparkjának megújítása. A program keretein belül négy darab WIRTGEN W 100i típusú önjáró aszfaltmaró gépet szerzett be a társaság, összesen bruttó 307 millió forint értékben. A nagyteljesítményű gépekkel hatékonyabban és gyorsabban lehet elvégezni az útpályák elhasználódott felső rétegének eltávolítását, előkészítve ezzel az új burkolat részére a felületet. A gépek marási szélessége 1 méter, a marási mélység egy munkamenettel 0 és 30 centiméter között állítható. A tömegük egyenként meghaladja a 15 tonnát, munkasebességük pedig elérheti akár a percenkénti 30 métert is. Újdonság, hogy a marás során keletkezett szálló por mennyisége egy vízpermetező egység segítségével csökkenthető. A berendezés hidrosztatikus hajtású és tömörgumi kerekeken gördül. A gépeket a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kaposvári, Salgótarjáni, Szegedi és Veszprémi mérnökségeire szállítják ki.

A nagyteljesítményű aszfaltmarógép egy géplánc első egysége, amelynek munkája során a régi útburkolati réteg eltávolítása történik. A technológiai sorban ezután következik az új aszfaltréteg leterítését végző önjáró aszfaltterítő gép, majd a végső tömörítést és simítást az úthengerek végzik el. Utóbbi két egység beszerzése is folyamatban van, így két új finisherrel és 15 darab vibrációs hengerrel bővül a Magyar Közút Nonprofit Zrt. eszközparkja.

A Gazdaságfejlesztési Operatív Program támogatásainak köszönhetően 8 ároktisztítógép és 38 sószóró adapter beszerzése valósult meg az elmúlt időszakban, a következő hónapokban pedig további 36 ütközést csillapító adapter és 23 rakodógép átvételére kerül sor. A fejlesztéseknek köszönhetően hatékonyabban és nagyobb volumenben végezheti el a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az alap üzemeltetési és fenntartási feladatait.

Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs osztály

Forrás: kozut.hu
.

(Ezt a cikket 339 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?