Gazdaság Hírek Közút

Jövőre készülhet el a 61-es főút befejezetlen elkerülő szakasza Nagykanizsán

Ha a még idén nyáron kiírandó új közbeszerzési eljárás eredményes lesz, ősszel folytatódhat és jövőre lezárulhat a 61-es főút nagykanizsai elkerülő szakaszának évek óta befejezetlen építése – derült ki a nagykanizsai közgyűlés csütörtöki ülésén.

Illusztráció
Illusztráció – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

Az írásos polgármesteri beszámolóban szereplő tájékoztatás szerint a még 2009-ben kezdett építkezésnek 2010 októberéig kellett volna befejeződnie, a kivitelezés azonban leállt, ami gazdasági, turisztikai és közlekedésbiztonsági szempontból is komoly hátrányt jelent Nagykanizsa számára. Cseresnyés Péter polgármester (Fidesz-KDNP) tájékoztatást kért a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-től, amelynek válasza szerint több eredménytelen közbeszerzési eljárás után júniusban vagy júliusban újat írnak ki.

A NIF levele felidézi, hogy az ENV 61 konzorciummal 2009-ben írták alá a kivitelezői szerződést, de ezt 2013 nyarán felbontották. Ezt követően, tavaly júniusban írtak ki a befejezésre közbeszerzési eljárást, amelyre két ajánlat is érkezett, de ezek mintegy 50 százalékkal meghaladták az előzetesen becsült és rendelkezésre álló összeget.

Az eljárás eredménytelenül zárult, s miután a kormány megemelte a beruházásra szánt támogatási összeget, tavaly decemberben új eljárást hirdettek, amelyre két ajánlattevő jelentkezett. Ezt a pályázatot azonban idén májusban újból eredménytelennek kellett nyilvánítani, mert az Európai Bizottság vizsgálata kifogásolta azokat a kiírásokat, amelyekben 50 kilométeres körzeten belüli aszfaltkeverő üzemet követeltek meg a jelentkezőktől.

A mostani tervek szerint júniusban vagy júliusban teszik közzé az új közbeszerzési eljárást, s ha eredményes lesz, ősszel írhatják alá a szerződést a nyertessel. A 61-es főút Nagykanizsát elkerülő szakaszának befejezési munkálatai így idén folytatódhatnak és jövőre fejeződhetnek be – áll a NIF levelében.

Forrás: MTI  (blb \ bzt)
.

(Ezt a cikket 129 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .