Gazdaság Hírek Logisztika

Záhony határában hozza létre logisztikai központját az orosz Magnit

A fényeslitkei ipari park helyett Záhony határában hozza létre az ezer kamionnak is otthont adó logisztikai központját Oroszország legnagyobb kiskereskedelmi üzletlánca, a Magnit – erősítette meg az MTI-nek a Heti Válasz hetilap online kiadásában, a www.valasz.hu oldalon szereplő információt a záhonyi polgármester.

Hacsatur Pombuhcsan, a Magnit Nyrt. igazgatósági tanácsának elnöke (b) és Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos (j) sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Parlamentben 2013. december 20-án. Bejelentették, hogy a Magnit, Oroszország legnagyobb kiskereskedelmi üzletlánca Magyarországon hozza létre fuvarozási vállalatát. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Hacsatur Pombuhcsan, a Magnit Nyrt. igazgatósági tanácsának elnöke (b) és Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos (j) sajtótájékoztatót tartott Budapesten, a Parlamentben 2013. december 20-án. Ekkor jelentették be, hogy a Magnit, Oroszország legnagyobb kiskereskedelmi üzletlánca Magyarországon hozza létre fuvarozási vállalatát. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Háda Imre, Záhony (Fidesz-KDNP) polgármestere kedden az MTI-nek elmondta, a Magnit képviselői múlt héten pénteken jártak Záhonyban és megtekintették a területet. Az orosz cég a tervek szerint Záhony és Tiszabezdéd között, a 4-es főút közelében építi fel a telephelyét. Az erre a célra kiszemelt földterületek közigazgatásilag Tiszabezdédhez tartoznak, székhelyét pedig valószínűleg a közelebb fekvő Záhonyban alakítja majd ki a társaság – ismertette a polgármester.

Az építkezéshez szükséges földterületek magántulajdonban vannak, a tulajdonosokkal a Magnit tárgyal. Az elképzelések szerint a szükséges engedélyek megszerzéséig bérleményekben kezdené meg a munkát Magnit, a cég az építkezés előrehaladásával fokozatosan venné birtokba új logisztikai központját.

Remények szerint a beruházás akár már nyáron elkezdődhet, ami ezres nagyságrendben teremtene munkát a térségben – tette hozzá Háda Imre.

Kiss Szilárd, a keleti gazdasági kapcsolatokért felelős miniszteri biztos a lapnak adott interjúban elmondta, sokáig kérdéses volt, hogy összejön-e a százmilliárd forint értékű üzlet, mivel Szergej Galickij, a Magnit milliárdos orosz tulajdonosa előbb egy ecuadori banánültetvényt szeretett volna megvenni a több mint hétezer orosz boltjának folyamatos gyümölcsellátása érdekében. Másrészt egy ideig még Lengyelország is versenyben volt a logisztikai központ megszerzésért.

“A magyar kormány hozzáállása azonban meggyőzte a Magnit vezetését annak ellenére, hogy az orosz-ukrán konfliktus rontotta az esélyeinket” – fogalmazott az interjúban Kiss Szilárd, hozzátéve, hogy a Magnit nyugat-európai árubeszállítását végző kamionok jelenleg Belorusszián keresztül mennek Oroszországba.

A Magnit záhonyi logisztikai központja a Nyugat-Európából, illetve a Magyarországról származó áruféleségeket fogja szortírozni, célirányosan a cég 50 oroszországi központi raktára számára – nyilatkozta a valasz.hu-nak Kiss Szilárd.

Forrás: MTI  (hvzs \ gte)
.

(Ezt a cikket 525 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .