Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: valószínűbb a változatlan ár

A Reuters adatközlése alapján a május 26 – május 30-i héten a benzin ára a mediterrán piacon heti átlagban 0,3%-kal csökkent, a gázolajnál 1,1%-os volt az árcsökkenés. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,2%-kal gyengült. A piaci árak és az árfolyam változását figyelembe véve június 4-én, szerdán  a benzin ára várhatóan nem változik, a gázolajnál a változatlan ár a valószínűbb, de két forintos csökkentés sem kizárt.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent kőolaj ára a héten 110-111 dollár/hordó között változott, heti átlagban 1 dollárral lett olcsóbb. Az elemzők szerint az eheti árcsökkenést a tőzsdei profitrealizálás okozta. Az árak csekély változását továbbra is az orosz-ukrán konflliktus újabb éleződése, a líbiai olajtermelés alacsony szintje okozza, miközben az OPEC kitermelése májusban nőtt. A Brent és a WTI 1 hónapos határidős ára egyaránt csökkent, de a WTI-é gyorsabban, ezért a két olajfajta közötti árkülönbség kicsit nőtt (6,7 dollárra).  A különböző piacokon a gázolaj ára követte a Brent olajár változását.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a május 26 – május 30-a  közötti időszakban 0,3%-kal csökkent, az észak-nyugat-európai piacon és az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon 0,8%-os volt a csökkenés. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 1,1%-kal került lejjebb, az észak-nyugat-európai (NWE) és a ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon 0,8%-os volt a csökkenés.A forint árfolyama az május 26 – május 30-i héten 222,6 Ft/dollár körül ingadozott, összességében kb. fél forinttal kell többet adni egy dollárért, mint a megelőző héten.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében 0,3-1,0% közötti áremelkedés mutatható ki, a gázolajnál 0,5-1% közötti volt az árak csökkenése. Ezen a héten az árfolyam változása kicsit drágította a piaci üzemanyagárak forintban mért árát.

A tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzin ára várhatóan nem változik. A gázolajnál valószínűbb az ártartás, de 2 forintos árcsökkentés sem elképzelhetetlen. A fenti adatok alapján a benzin ára 416 forint/liter marad, a gázolaj ára pedig 421-423 forint között változhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 1, a gázolaj ára 2%-kal emelkedett.

Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek ennél kicsit gyorsabban emelkedtek, ezért 1,7%-kal kevesebb benzint és 0,7%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

 

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják a ThomsonReuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 204 alkalommal tekintették meg.)

5 tengelyen biztos kézzel

Jármű kártörténeti lekérdezés:

CarVertical

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock