Hírek Járműtechnika Márkahírek Scania

A szabadon futó retarder használatával csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás

Számtalan kamion rendelkezik kiegészítő fékberendezéssel. A Scania ügyfelei közel két évtizede használhatják a Scania erőteljes, mégis finoman működő hidraulikus retarderét. A rendszer a kényelem és a pihentető vezetés mellett a normál fékrendszer használat révén adódó kopását és így karbantartási igényét is csökkenti. A retarder legújabb változata használaton kívül automatikusan szétkapcsol, amivel üzemanyagot takarít meg. Ráadásul most még nagyobb a teljesítménye, mint korábban.

13253-001A Scania retarderek egyik típusa most új változatban (R4100D) létezik, amely automatikusan szétkapcsol és szabadon futó üzemmódra áll át abban az esetben, ha nem aktív. Ezzel csökkenti a hajtáslánc veszteségét, mivel mindkét, a fékezőerőt biztosító olajban futó lapátkerék lekapcsolódik. A tényleges üzemanyag-fogyasztás az útviszonyoktól függ, de átlagban fél százalék megtakarítással lehet számolni.

A járművezetőnek semmilyen feladata nincs. Amikor fékerőre van szükség, a szabadonfutó üzemmód megszűnik, az összekapcsolódás finoman és azonnal létrejön egy, a Scania váltókból ismeretes szinkronizálási eljárással. Mindamellett, hogy nincs szüksége energiára, a szabadonfutó retarder nagyobb fékerőt biztosít, egészen pontosan 4.100 Nm-t 3.500 Nm helyett, illetve a nagyobb áttételeknek köszönhetően kisebb motorfordulatszámon hatékonyabb fékezést tesz lehetővé.

„Az üzemanyag-fogyasztás csökkentése a Scania egyik legfontosabb célkitűzése.” – mondta Örjan Åslund a Scania Tehergépkocsikért felelős vezetője. „A szabadonfutó retarder további megtakarítást tesz lehetővé, amellyel hozzájárul egy magasabb szintű vezetési élményhez.”

„A retardert aktiválhatja maga a járművezető – a kormányon található bajuszkapcsoló segítségével vagy a fékpedál enyhe lenyomásával –, illetve a tempomat, abban az esetben, ha fékezésre van szükség.” – tette hozzá Åslund úr. „Amikor ismételten nincs szükség a retarderre, az automatikusan szétkapcsolja önmagát. De persze folyamatosan készenlétben áll, hogy igény esetén azonnal a teljes fékezési teljesítményt nyújtsa.”

Az új retarderek a 2015 első negyedévében az ügyfelek számára leszállított járművekben már megtalálhatóak lesznek.


A Scaniáról
A Scania a világ vezető nehéztehergépkocsi-, autóbusz-, hajómotor- és iparimotor-gyártói közé tartozik. A vállalat tevékenységében a termékek mellett egyre nagyobb részarányt képviselnek a pénzügyi és egyéb szolgáltatások, amelyek költséghatékony szállítmányozási megoldásokat és maximális üzemidőt biztosítanak a Scania ügyfeleinek. A Scania több mint 40 ezer alkalmazottal mintegy száz országban van jelen. A kutatás és fejlesztés jellemzően Svédországban összpontosul, míg a termelés Európában és Dél-Amerikában folyik, az alkatrészek és komplett járművek gyártásának világméretű megosztásának lehetősége mellett. A 2013-as évben a vállalat értékesítési árbevétele meghaladta a 86 milliárd svéd koronát, míg nettó eredménye 6,2 milliárd svéd koronát tett ki.

Forrás: Scania
.

(Ezt a cikket 377 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .