Adózás Gazdaság Hírek

Egy fuvarozó esete az adóhatósággal a kereskedelmi gázolaj jövedéki adójának visszaigénylésével kapcsolatban

Illusztráció
Illusztráció

Egy olvasónk osztotta meg velünk az alábbi történetet, amelyben leírja hogyan lett a kereskedelmi gázolaj jövedéki adójának visszaigényléséből ugyanakkora összegű büntetés. Mivel az eset még nem zárult le véglegesen, így név nélkül tesszük közzé a történetet, amely talán mások számára is tanulságos lehet.

Íme a történet olvasónk szemszögéből:

2012.05.02. -án a NAV-nál regisztráltam (VPID számot kértem cégemnek majdani jövedéki adó visszatérítésére), amihez kellett csatolni cégkivonatot. Ennek későbbiekben lesz még szerepe. Majd 2014.01.-ban könyvelőm a NAV segítségével (telefonon) elkészítette a komplett 2013-as év jövedéki adó visszatérítésemet, de azt nem mondták, hogy előtte milyen módon kell regisztrálni a céget.

A könyvelőm regisztrálta magát a NAV-nál mint a cég nevében eljáró személy. A VPID szám és regisztrálás tudatában könyvelőm be is adta a visszaigénylést. 2013.02.17-én a NAV-tól kaptam a befogadó nyilatkozatot.

2013.02.20.-án ismételten kaptam a NAV-tól levelet, hogy menjek be hozzájuk kiutalás előtti ellenőrzésre, és hogy a beadott anyagban alaki hiba nincsen. Eredeti számlákat és banki bizonylatokat plusz vigyem be. Majd a NAV-nál az összes számlámat ès banki kivonatomat lemásolták és rendben találták. Ezek után közölték, hogy NEM MEGFELELŐEN vagyok regisztrálva.

A regisztrációhoz hiányzik a cégkivonatom (cégkivonat nélkül nem is lett volna VPID számom) a kamion forgalmi másolata, és a Shell-el kötött szerződésem (persze a Shell ki se állította volna az átutalásos számlákat ha nem lett volna szerződésem).

Ezek után jegyzőkönyvet csináltak, amiben elutasítják a visszaigényelt összeget.

2014.02. -én legnagyobb megdöbbenésemre Határozatot kaptam, hogy Jövedéki törvénysertést követtem el (nem megfelelő regisztráció), büntetésem pedig a visszaigényelt összeg. Befizetése 15 napon belül.

Ezek után telefonon érdeklődtünk a NAV-nál, ahol szó szerint azt mondták hogy ne is fellebbezek, mert azt alapból el kel utasítaniuk, inkább méltányossági kérelmet írjunk, amit persze illeték befizetése mellett megtettünk. A kérelemhez csatolni kellett a létező összes céges papírokat 2012.-től.

Erre is megjött a határozat mely alapján Nem engednek a büntetésből, de még részlet fizetést sem engednek. Sőt a levélben még előadják, hogy a cégnek Áfa visszaigénylése van, meg 2011-ben beszerzett egy kamiont (2001-es évjáratú óriási összeg) és 2013.01-tól pedig lízingel egy pótkocsit, tehát leírja szó szerint, hegy ennek a  jól menő cég nem okozhat gondot kifizetni a bírságot.

Ezt már csak én teszem hozzá a cégben 2 ember dolgozik az egyik én vagyok, és egy 13 éves kamionnal és egy lízingelt 7 éves pótkocsival dolgozunk. Nincs más bevételi forrás, ez az egyetlen szerelvény van. Ilyen jól megy a cégnek. Elvárjak, hogy amit nekik kéne visszaadni azt én fizessem be.

Olvasónk elmondása alapján, most újból kérték a NAV-tól az eset kivizsgálását amelynek eredményéről és az ügy végleges kimeneteléről szintén szeretnénk beszámolni.

Akinek volt már hasonló esete a kereskedelmi gázolaj jövedéki adójának visszaigénylésével kapcsolatban, vagy hasznos segítséget tud nyújtani az ügyben, várjuk közzétehető információit levélben az info@hungarokamion.hu e-mail címre.

Olvasónk adatai valamint az esetről küldött dokumentumai a szerkesztőségben.

Karsai Attila – hungarokamion.hu
.

(Ezt a cikket 1055 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .