Érdekességek Gazdaság Hírek Statisztikák Személyautók

Cofidis: használt autóra gyűjtenek a magyarok

A magyarok új autó vásárlásához szívesen vesznek igénybe pénzügyi segítséget, míg a használt autóra inkább összegyűjtik a vételárat a Cofidis Hitel Monitor 2014 első negyedéves felmérésének eredménye szerint, amelyet a cég pénteken juttatott el az MTI-nek.

Használtautó kereskedés Pécsen. Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Használtautó kereskedés Pécsen. Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A vásárlás mellett a fenntartás költségei is jelentősebb pénzügyi tervezést igényelnek a legtöbbektől, így az autótulajdonosok tizede hajlandó lenne kölcsönt felvenni, mintsem, hogy egy nagyobb összeggel terhelje a családi kasszát.

A kutatás eredményei alapján a 18-69 év közötti magyarok 62 százaléka rendelkezik legalább egy autóval, még ha a szóban forgó gépjármű kissé idős is: a lakosság birtokában lévő gépkocsik átlagéletkora 11 év. Nem meglepő ez azonban annak ismeretében, hogy az autóval rendelkezők 64 százaléka használtan jutott járművéhez, és csak 35 százalék vásárolta autóját újonnan.

Az autótulajdonosok fele önerőből vásárolta gépkocsiját. Ha gyűjtögetés helyett mégis kölcsönhöz folyamodnak, jellemzően új jármű miatt teszik: az autót újonnan vásárlók 70 százaléka, a használt állapotú járművet vásárlónak pedig csupán 39 százaléka vett igénybe külső pénzügyi segítséget. Az autótulajdonosok negyede deviza alapú, 11 százalék forint alapú gépjárműhitelt, személyi kölcsönt pedig alig 4 százalék választott erre a célra. Ezen a képen azonban valószínűleg jelentősen változtatni fognak a március közepén hatályba lépett Ptk. módosítások következtében az autóhitelezés korábbi gyakorlatában beállt változások – véli a Cofidis.

A válaszadók 27 százaléka elfogadható és felelősségteljes döntésnek tartja, ha valaki ilyen céllal fordul pénzintézethez, ám a magyarok alig 15 százaléka tervez autóvásárlást 3 éven belül. A vásárlást egyáltalán fontolgatók háromnegyede inkább használt autót választana, mégis mindössze 41 százaléka érzi úgy, hogy leendő járműve teljes összegét ki tudja majd fizetni vásárláskor, 36 százalék pedig egyelőre nem tudja, milyen mértékű önerőt tud majd vállalni. Ez alapján tehát a leendő autótulajdonosok inkább szorítanának a nadrágszíjon: nagyobb eséllyel használt autót választanának, és óvatosabban vennének igénybe pénzintézeti segítséget a vásárláshoz. Amennyiben mégis kölcsönért folyamodnának, a forint alapú hitelt részesítenék előnyben, jellemzően másfél millió forint körüli összegig. Szabadfelhasználású kölcsönt autóvásárlási céllal megközelítőleg minden tízedik érintett venne fontolóra.

Az autósok a kutatás szerint a kisebb hibák orvoslására és karbantartásra átlagosan 80 000 forintot fordítanak évente, viszont egy váratlan, 100 000 forintos javítási költséget meghaladó szerviz a lakosság felének már kifejezetten gondot okozna. Ennek ellenére mindössze 9 százalék fontolná meg, hogy az autó karbantartására, javíttatására kölcsönt vegyen fel.

A személyi kölcsönöket nyújtó, Magyarországon 2005 óta jelen lévő Cofidis negyedévente teszi közzé az úgynevezett Cofidis Hitel Monitort, amely – 500 ember megkérdezésével – a társadalom fogyasztási szokásait és hitelezési attitűdjét vizsgálja.

Forrás: MTI  (hvk \ gry)
.

(Ezt a cikket 159 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .