Heti üzemanyagárak: a pénteki után újabb csökkentés jöhet, de csak a benzinnél

A Reuters adatközlése alapján a május 5 – május 9-i héten a benzin ára a mediterrán piacon heti átlagban 2,8%-kal csökkent, a gázolajnál 0,7%-os volt az áresés. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,8%-kal erősödött. A piaci árak és az árfolyam változását, valamint a pénteki, 9-i árcsökkentést figyelembe véve május 14-én, szerdán  a benzin ára 2-3 forinttal csökkenhet, a gázolajé várhatóan nem változik.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent kőolaj ára a héten kis lépésekkel ingadozott, heti átlagban 0,4 dollárral lett olcsóbb. A közel változatlan árakat a nyugodt kereskedés és a líbiai exporttörekvésekről szóló bejelentések okozták. A WTI ára a héten emelkedett a Brent stagnálásával szemben, ezért a két olajfajta közötti árkülönbség kissé mérséklődött. A különböző piacokon az üzemanyagok nem követték az olajár kis változásait, hanem tovább mérséklődött a tőzsdei ár. Az európai benzinexport lehetőségei a nagy amerikai készletemelkedés után kétségessé váltak, de az Egyesült Államok keleti partjainál a készletszint még alacsonyabb, mint az országos átlag. A dél-európai piacon igen lanyha a kereskedési kedv. A dízel esetében az európai piacokon továbbra is a világ legnagyobb olajkereskedője, a Vitol vásárolja fel a piacra kerülő dízel nagy részét, ahogy ez egész áprilisban is jellemző volt.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a május 5 – május 9-e közötti időszakban 2,8%-kal csökkent, az észak-nyugat-európai piacon 1,8%-os, az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon 2,4%-os volt a mérséklődés. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 0,8%-kal került lejjebb, az észak-nyugat-európai (NWE) és a ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon 0,5-0,7%-os volt az árcsökkenés. A forint árfolyama az május 5 – május 9-i héten 220,4 Ft/dollár körül ingadozott, összességében 1 dollár kb. 2 forinttal került kevesebbe a megelőző heti átlaghoz képest.

A május 5 – május 9-i héten a kőolaj (Brent) spot hordónkénti heti átlagos ára 109,0 dollár/hordóra mérséklődöttt a megelőző heti 109,5-es átlaghoz képest.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében 2,6-3,7% közötti árcsökkenés mutatható ki, a gázolajnál 1,5-1,7% közötti volt az árak esése. Ezen a héten az árfolyam erősödése a piaci üzemanyagárak csökkenését felerősítette. 

A heti árcsökkenés miatt pénteken május 9-én már 3-3 forinttl csökkent az üzemanyagok ára. A tőzsdei piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – valamint a pénteki árcsökkentést is beszámítva további 2-3 forinttal is csökkenhet a benzin ára, azonban a gázolajnál nem vlószínű további csökkentés. A fenti adatok alapján a benzin ára 410 forint/liter körüli szintre kerül, a gázolajé pedig 419 forint/liter körül mozoghat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 1,9%-kal, a gázolaj ára 1,8%-kal emelkedett.

Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek ennél lassabban emelkedtek, ezért 1%-kal kevesebb benzint és gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják a ThomsonReuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 230 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?