Heti üzemanyagárak: kisebb drágulás jöhet

A Reuters adatközlése alapján az április 22- április 25-i héten a benzin ára a mediterrán piacon heti átlagban 1,2%-kal emelkedett, a gázolajnál 0,1%-os csökkenés jelentkezett. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,3%-kal gyengült. A piaci árak és az árfolyam változását figyelembe véve április 30-án a benzin ára legfeljeb 2 forinttal emelkedhet, a dízel ára várhatóan nem változik.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent kőolaj ára a hét végén csak egy hajszállal volt lcsbb, mint egy héttel korában. A heti átlag is alig változott. Az elemzők szerint a tőzsdére most már kevéssé hatott az ukrán válság, s a líbiai fejlemények sem emelték a kőolajárat. A Brent ára a héten stagnált a WTI ára pedig csökkent, ezért a két olajfajta közötti különbség 7 dollár/hordó körüli szintre emelkedett.

A különböző piacokon a benzin ára követte az olajárak változását, azaz a hét folyamán emelkedett az ár, majd az utolsó nap gyengült. Mindhárom piacon csak a hét utolsó négy napján volt kereskedés. Az európai benzinexport továbbra is az Egyesült Államok és Nyigat-Afrika felé erős, de Algéria bejelentette, hogy a következő két hónapban jelentős mennyiséű benzint tervez vásárolni. A dízel esetében az Egyesült Államokból érkező dízel mennyisége most már gyorsabban növekszik és az európai finomítók közül több nagyobb már befejezte a felújítást. Bőséges a dízel az európai piacokon, az orosz export is növekvő. A piacon felkinált dízel nagy százalékát továra is a világ legnagyobb olajkereskedője, a Vitol, vásárolja fel. A kereskedők dízel árcskkenésre számítanak, ezért csekély az érdeklődés a piacokon.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az április 22 – április 25-e közötti időszakban 1,2%-kal emelkedett (az észak-nyugat-európai piacon 1,3%-os, az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon 0,8%-os volt az áremelkedés. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 0,1%-kal került lejjebb, az észak-nyugat-európai (NWE) és az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon is kis árcsökkenés volt kimutatható. A forint árfolyama az április 22 – április 25-i héten 223 Ft/dollár körül ingadozott, összességében 1 dollár kb. fél forinttal került többe a megelőző heti átlaghoz képest.

Az április 22- április 25-i héten a kőolaj (Brent) spot hordónkénti heti átlagos ára 109,7 dollár/hordóra nőtt a megelőző heti 109,5-es átlaghoz képest.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében 1,2-1,9% közötti áremelkedés mutatható ki, a gázolajnál 0-0,25% közötti volt az árak emelkedése. Ezen a héten az árfolyam gyengülése felerősítette a a benzinárak emelkedését, illetve eltüntette a dízel kis árcsökkenését.

A tőzsdei piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – azt valószínűsítik, hogy a benzin kiskereskedelmi átlagára egy-kétforinttal emelkedhet, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára várhatóan nem változik. A fenti adatok alapján a benzin ára 423-424 forint/liter körüli szintre kerül, a gázolajé pedig 423 forint/liter körül mozoghat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.) 

Az elmúlt egy év során a benzin ára 2,3%-kal, a gázolaj ára is 2,6%-kal emelkedett.

Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedtek, ezért 1%-kal kevesebb benzint és gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni.

 

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják a ThomsonReuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 269 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?