Az áruexport komoly kihívásokat jelent a magyarországi gyártócégeknek: helyi kereskedelmi előírások, import- és exportengedélyek, egészségügyi és biztonsági előírások, helyi törvények és jogszabályok, hogy csak néhány kihívást említsünk a sok közül. A növekvő forgalom által nyújtott potenciális előnyök azonban jelentősek, ezért az exporttal járó kihívások kezelése nagyon is megéri az erőfeszítést.

RPCs con fruta y palet_kicsiMilyen tényezőket kell mérlegelniük a magyar gyártócégeknek, ha szeretnék kihasználni az EU-tagállamokkal való egyre bővülő exportkereskedelem lehetőségeit?

A költségek az ellátási lánc teljes folyamatában felmerülnek, és némelyikük közvetlenül látható, mint például az üzemanyag- és fuvarozási költségek. Ám sok láthatatlan költség is van, amely sokkal nehezebben követhető és mérhető, például:

  • a szállítmányok és raklapok kezelésével kapcsolatos adminisztrációs költségek;
  • a szállítmányok szükségtelen dupla kezelésével járó költségek;
  • nem teljes kapacitással működő vagy nem hatékony útvonalon közlekedő kamionok.

Az áruk tényleges szállítását illetően egy nagyon fontos terület, amely figyelmet érdemel, az áruk szállítására használt raklapok. A raklap megválasztása komoly költségvonzattal járhat mind az Ön, mind az átvevő számára. A rossz minőségű raklapok beszakadása a rakomány kiömléséhez vagy szennyeződéséhez vezethet, így katasztrofális következményeket okozhat. A kiskereskedő a teljes rakományt visszautasíthatja, ha csupán egy raklap is tönkrement. Ha áruit több száz vagy ezer kilométerre szállítja, teljes mértékben biztosnak kell lennie abban, hogy az áruk pontosan ugyanolyan állapotban érkeznek meg, ahogyan kikerültek a raktárából.

Nem minden raklapfajta egyforma
Abban is biztosnak kell lennie, hogy az Ön által használt raklap megfelel az előírásoknak, és azt a kiskereskedő elfogadja. A szállítmányokkal gyakran előfordul, hogy visszautasítják őket amiatt, mert a raklap, amelyen az árukat kiszállították, nem megfelelő méretű vagy specifikációjú. Ha a mérettel van gond, a kereskedő nagy nehézségek árán próbálja a raklapot a saját, meglévő anyagmozgatási berendezéseivel kezelni. A végeredmény pedig az, hogy az árukat nem fogadják el, és vissza kell őket szállíttatni, mégpedig jelentős költséggel!

A raklap megválasztása más területekre is kihatással van, például az áruk szállítására használt kamionok vagy teherautók kapacitására, illetve a raktári dolgozók egészségére és biztonságára, akiknek a feladata az exportált áruk átvétele, kirakodása és egymásra helyezése. A raklapbérleti rendszer ezen a területen segíthet. A raklap- és konténerbérleti rendszer egyszerű elven működik: a felhasználók bérlik a szükséges raklapokat az általuk kívánt időtartamra. Így tehát a gyártó kiszállítja a termékeket a kiskereskedő telephelyére, majd a raklapszolgáltató begyűjti a raklapokat, visszaszállítja őket ellenőrzésre és szükség esetén javításra, ezt követően pedig visszakerülnek a „körforgásba”, a következő felhasználóhoz.

A raklapbérleti rendszer költséghatékony alternatívának bizonyult a fehér csereraklapokkal szemben, amelyek gyakran nem hatékonyak, ráadásul költségesek is, ha a különféle rejtett költségeket is figyelembe vesszük. A raklapbérleti rendszerben jobb minőségű anyagokat használnak a raklapok készítéséhez, hiszen azokat újra és újra felhasználják. A folyamatos ellenőrzésnek, karbantartásnak és javításnak köszönhetően a bérelhető raklapok hasznos élettartama még hosszabb lesz, és az áruk biztonságosan és hatékonyan mozgathatók a ellátási láncban. A jobb minőségű bérelt raklapokkal a raklaptörés és az árusérülés kockázata is csökken, amivel értékes idő és pénz takarítható meg a szállításnál, különösen, ha exportról van szó.

A CHEP
A CHEP több mint fél évszázaddal ezelőtt vezette be a raklapbérleti rendszer elvét. Azóta a CHEP raklapjai az egész világon elterjedtek, és ma már több mint 500 000 begyűjtési és átadási pontja van az egész világon. Naponta több mint 3 millió rakományt szállítanak a CHEP raklapjain, és a cégek között találhatók mezőgazdasági kistermelők éppúgy, mint a világ legnagyobb nemzetközi vállalatai. A raklap- és konténerbérleti szolgáltatások vezető szereplőjeként a CHEP mindenféle méretű céggel együttműködik számos különféle ipari ágazatban. Kitüntetett helyzetét arra használja, hogy ezekben az ellátási láncokban folyamatosan a hatékonyság javításán dolgozzon, és új kezdeményezésekkel igyekezzen támogatni ügyfeleit.

Forrás: Live PR
.

(Ezt a cikket 234 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?