Busz hírek Gazdaság Hírek Konferenciák Rendezvények

Völner: 150 milliárd forintból korszerűsítik az autóbuszparkot

Az elöregedett autóbuszpark korszerűsítésére 150 milliárd forintnyi megemelt keret áll rendelkezésre, amelyből a következő években évi 400-500 új busz beszerzésére nyílik lehetőség – jelentette ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára szerdán Zsámbékon egy szakmai konferencián.

Illusztráció - Régi Mercedes busz közlekedik Pécsen - Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Illusztráció -Régi Mercedes csuklós busz közlekedik Pécsen – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

Völner Pál szerint a buszpark megújítása azért is indokolt, mert a közösségi közlekedés nagyobb hányada a közutakon zajlik, a vasút csupán a települések 26 százalékát érinti.

Hozzátette: az elmúlt időszakban az autóbuszt rekonstrukciós programjának végrehajtására elsősorban a főváros és az agglomeráció autóbuszparkjának cseréjén volt a hangsúly, ennek során 300 új, az utasok kényelmét magas fokon szolgáló kocsi áll üzembe, közülük 150 már közlekedik is – tette hozzá.

A tárca törekvése, hogy a magyar közlekedés versenyképességét fokozza, ennek érdekében az EU előírásainak is megfelelően környezet kímélő, az üzemanyag felhasználásban takarékos autók váltsák fel az elavultakat – utalt rá az államtitkár.

Az új kocsik beszerzésére közbeszerzési pályázatokat írnak ki, ezekben a hazai gyártók is jó eséllyel indulhatnak.

Völner Pál elmondta, a következő években megvalósítandó stratégia a vasúti és az autóbusz közlekedés közötti egészséges egyensúly arányának megteremtését célozza meg. Kiemelt figyelmet fordít a tarifarendszer kiépítésére és a közösségi közlekedés vonzóbbá tételére, például a csatlakozásoknál a vonat-busz menetrend összehangolására, amivel az utasok időt takaríthatnak meg.

Az Országos Személyszállítási Konferencia szakmai programja a BUSEXPO kiállítással egészül ki, amelyen a helyközi személyszállításra, turisták utaztatására kifejlesztett legmodernebb autóbuszok mutatkoznak be.

Forrás: MTI  (bkru \ bil \ gry)
.

(Ezt a cikket 236 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .