Scania évközi jelentés 2014. január – március

Az első negyedévben a Scania üzemi eredménye elérte a 2.257 millió svéd koronát. Mind az eladott járművek darabszáma, mind a szervizszolgáltatások értékesítése emelkedett. Ezen az eredményen viszont rontottak a feltörekvő piacok gyengébb valutái. A tehergépkocsik rendelésállománya az első negyedévben nagyobb volt, mint az előző év hasonló időszakában.

Martin Lundstedt
Martin Lundstedt

2014. első három hónapjának összefoglalója: 

  • Az üzemi eredmény 2.257 millió svéd koronát tett ki (2013. hasonló időszakában 1.933), az egy részvényre jutó nyereség 1,95 svéd korona (1,75)
  • Az értékesítés árbevétele 9 százalékos emelkedéssel elérte a 21.126 millió svéd koronát (19.341)
  • A Cash Flow 730 millió SEK lett (-88) a járművek és szolgáltatások területén

Martin Lundstedt, a Scania elnök-vezérigazgatójának összefoglalója

„Az első negyedévben a Scania üzemi eredménye elérte a 2.257 millió svéd koronát. Mind az eladott járművek darabszáma, mind a szervizszolgáltatások értékesítése emelkedett. Ezen az eredményen viszont rontottak a feltörekvő piacok gyengébb valutái. Európában az Euro 5 járművek utolsó beszerzési lehetősége által a tavalyi évre előrehozott járműbeszerzések miatti kereslet-visszaesés kisebb lett az előre vártnál, sőt a rendelésállomány emelkedett. A javuló európai gazdasági helyzet, valamint a járműállomány cseréjének szükségessége a kereslet terén pozitív trendet eredményez. A Scania piaci pozíciója erősödött Európában, amely tisztán látszik a piaci részarány növekedéséből és amelyben nagy szerepe van a szaksajtó által is elismert Euro 6 termékválasztéknak.

A latin-amerikai rendelésállomány az előző időszakokkal azonos szinten maradt, Ázsiában és Oroszországban növekedést realizált a vállalat. A buszok rendelésállománya Európában növekedett, Latin-Amerikában és Ázsiában viszont csökkent. A motorok rendelésállományában kisebb növekedés figyelhető meg 2013. hasonló időszakához képest. Emellett a Scania tárgyalásokat folytat egy újabb jelentős gyártóval motorok beszállításáról és beépítéséről. A Scania továbbra is nagy hangsúlyt fektet szerviz-szolgáltatásai piacrészének növelésére, így ezen a területen helyi valutákban mérve 7 százalékos bevétel-növekedést ért el a vállalat. Jól teljesítettek a pénzügyi szolgáltatások is. 2014. eddigi eredményei azt mutatják, hogy a kereslet továbbra is magas szinten marad mind a járművek, mind a szolgáltatások területén.

A svéd gyártó kedvező növekedési lehetőségeket lát és folytatja az évi 120.000 darab jármű legyártása elérése érdekében elindított kapacitás-bővítését. A versenyképesség fokozása érdekében a Scania továbbra is kiemelten kezeli a fejlesztésekbe történő beruházásokat, valamint növeli értékesítési- és szerviz-hálózatát, illetve ezek jelenlétét a fejlődő piacokon.”

img-eredmenyek_q1_2014

A teljes jelentést elolvashatja a www.scania.com weboldalon.

Forrás: Scania
.

(Ezt a cikket 191 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?