Új néven fut az útdíjhoz kapcsolódó kezességvállalás és kamattámogatás

Az eddigi Széchenyi Útdíj Hitelprogram szerdától Útdíj Hitelprogram néven fut tovább, és megszűnik a kamattámogatás kincstári ellenőrzése – a módosító szabályok a legutóbbi Magyar Közlönyben jelentek meg.

Illusztráció - Fotó: Karsai Attila / hungarokamion.hu
Illusztráció – Fotó: Karsai Attila / hungarokamion.hu

Az átnevezés nem érinti a lényeget: az Útdíj Hitelprogram keretében egyszerűsített eljárással és kamattámogatással igénybe vehető a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. közreműködésével működtetett finanszírozási konstrukció.

Az útdíj törvény ugyanis előírja, hogy a kkv-k útdíj hiteleiért az állam készfizető kezesként felel a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. általi kölcsön 80 százalékáért. Az állami készfizető kezesség együttes év végi állományát a költségvetési törvényben kell meghatározni.

A hitel kamata is változatlan: az egyhavi BUBOR, plusz 1,5 százalék.

A kormányrendelet hatályon kívül helyezi a jogszabály két pontját. Így a kincstár a jövőben a támogatott kis- és középvállalkozásnál a kamattámogatás igénybevételének jogszerűségét – hatósági ellenőrzés keretében – nem vizsgálhatja. Miután a kincstár ellenőrzési joga megszűnik, így határozatban sem kötelezheti a jogosulatlanul igébe vett kamattámogatás visszafizetésre az érintett vállalkozást.

Forrás: MTI  (ghg \ gry)
.

(Ezt a cikket 257 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?