Növekvő forgalom, figyelmetlen sofőrök: így hat a tavaszi fáradtság a közlekedésre

Érzékelhetően lassul a járművezetők reakcióideje a tavasz első heteiben, miközben az utakon jelentősen megnő a motorosok és kerékpárosok száma, valamint országszerte elkezdődnek az útfelújítási munkálatok. Ezek mindegyike fokozza a balesetveszélyt, ezért a közlekedési adatok elemzésével foglalkozó Best Way Traffic Kft. szakértője, illetve a Rózsakert Medical Center endokrinológus szakorvosa egyaránt fokozott óvatosságra inti a sofőröket a következő hetekben.

kamionok-m0-2014-01-02Tavasszal a szokottnál is nagyobb figyelmet igényel a járművezetés a sofőrök részéről. A Best Way Traffic Kft. által gyűjtött forgalmi adatok alapján Szvétek Ferenc közlekedésinformatikai szakértő szerint a tél és a tavasz átmeneti időszakában számos környezeti tényező befolyásolhatja a közlekedés alakulását. Ezek mindegyike kihat az emberi tevékenységekre, köztük a járművezetési képességekre is. Dr. Dohán Orsolya, a Rózsakert Medical Center endokrinológus szakorvosa szerint a tavaszi fáradtságnak nevezett jelenség legalapvetőbb tünete az általános fáradtságérzet, aluszékonyság. Ennek oka, hogy a téli hónapok alatt egyrészt jóval kevesebb fény ér minket, kevésbé változatosan étkezünk, valamint sokkal kevesebbet mozgunk a szabadban.  A napsütés hiánya miatt a legtöbben nem jutnak elegendő D-vitaminhoz, a táplálkozás kényszerű egysíkúsága C-vitaminhiány kialakulásához vezethet. Az emberi szervezet legyengülhet, kifáradhat.

A legyengült szervezet jóval fáradékonyabb, ami vezetés közben a járművezetők koncentrálóképességének csökkenésében jelentkezik. Ezáltal lassulnak a reflexek, és megnő a reakcióidő.

„Szerencsére könnyen enyhíthetjük a tavaszi fáradtság tüneteit, ezzel is segítve a szervezetünket abban, hogy minél hamarabb hozzászokjon az új körülményekhez. „A tavaszi fáradtság tünetei a téli hónapokban kialakult tápanyaghiány pótlásával enyhíthetőek: különösen ügyeljünk ebben az időszakban a vitamindús, kiegyensúlyozott táplálkozásra, a bőséges folyadékfogyasztásra. Igyekezzünk továbbá minél több időt a szabadban, napfényen tartózkodni. – tanácsolja Dr. Dohán Orsolya, a Rózsakert Medical Center belgyógyász-endokrinológus szakorvosa.

Szvétek Ferenc, a Best Way Traffic Kft. szakértője szerint a koncentrálóképesség csökkenése mellett tovább nehezítik a járművezetők helyzetét a téli fagyokat követő tavaszi útfelújítási munkálatok, amelyek országszerte érintik a főbb utakat. Ezeken a szakaszokon könnyen torlódás alakulhat ki, ezért indulás előtt érdemes tájékozódni az útvonalunkat érintő munkálatok pontos helyszíneiről, a lehetséges alternatív útvonalakról. A nagyobb forgalom a népszerű kirándulóhelyek környékét is érinti, főként a hétvégi időszakban, így, amennyiben létezik másik útvonal, célszerű azt választani. A következő hetekben mindemellett egyre nagyobb számban jelennek meg az utakon a kerékpárosok és motorosok, akik gyakran kerülhetnek az autó holtterébe, így észrevétlenné válnak a sofőr számára. A városokban egyre több gyermek közlekedik kerékpárral, ám mivel nem minden esetben ismerik a rájuk vonatkozó előírásokat, kellő elővigyázatosságot tanúsítsunk velük szemben. A közlekedési szakértő szerint arról sem szabad megfeledkezni, hogy a KRESZ szállításra vonatkozó előírásai évről-évre változnak, ezért érdemes felfrissíteni az erre vonatkozó ismereteket, főként akkor, ha sok csomaggal vagy tetőcsomagtartón szállított kerékpárral indulunk útnak.

 A téli hónapokban a reggeli órákat általában jó látási viszonyok jellemezték, azonban a tavasz beköszöntével ebben a napszakban vakító napsütés is előfordulhat, ami elbizonytalaníthatja a kevés rutinnal rendelkező sofőröket. Habár napközben már tartósan 7 °C feletti hőmérsékletet tapasztalunk, a hajnali órákban még fagypont körüli hőmérséklet is előfordulhat, ezért azoknak az autósoknak, akik ilyenkor ülnek volán mögé, különösen óvatosnak kell lenniük a kritikus útszakaszokon– mondta el Szvétek Ferenc, a Best Way Traffic Kft. szakértője.

A tavaszi fáradtságból fakadó veszélyek csökkentése érdekében a szakorvos szerint még rövidebb utak esetén is csak kipihenten szabad a volán mögé ülni. Hosszabb autózás esetén érdemes rendszeres szüneteket beiktatni: ilyenkor szálljunk ki az autóból, mozgassuk át a végtagjainkat, és vegyünk pár mély lélegzetet, hogy felfrissüljünk! Ügyelni kell továbbá a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére, ami egy hosszabb út során legalább olyan fontos a kimerült szervezet számára, mint a pihenőidők beiktatása.

Best Way Traffic Kft.

A Best Way Traffic Kft. azzal a céllal alakult, hogy a budapesti és a bekötő utakat rendszerint használó autósok számára megteremtse a legjobb választás lehetőségét forgalomsűrűség szempontjából, egy webalapú szolgáltatással. Több éves fejlesztésük eredményeként, egy jól működő, felhasználóbarát valós idejű dugófigyelő rendszert alakítottak ki, amely mind a nagyobb logisztikai cégek, mind pedig a kis- és nagyvállalatok, illetve a lakosság számára hasznos adatokkal szolgál. A Best Way a közlekedésinformatikai megoldásaival Európa 14 országában jelenlevő, magyar tulajdonú Lambda-Com Csoport tagja.

Bővebb információ: http://www.bestway.hu/

Rózsakert Medical Center

A Rózsakert Medical Center (RMC) 2001-ben alakult. Mára világszínvonalú műszerezettséggel, 40 orvosi szakterületen, 850 négyzetméteren, mintegy 100 orvoskollégával dolgoznak együtt, lefedve a járóbeteg-rendelés teljes spektrumát. A rendelőben a legmagasabb képzettségű orvosok gyógyítanak, akik szinte kivétel nélkül hosszabb, rövidebb ideig külföldön is szert tettek klinikai gyakorlatra. Az RMC olyan komplex diagnosztikai (vizsgálati) módszereket és köztük olyan különleges szolgáltatásokat kínál, amelyet ma még Magyarországon csak néhány vezető intézményben alkalmaznak.

www.medical-center.hu

 

.

(Ezt a cikket 743 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?