Gazdaság Hírek Útdíj

Módosul az útdíjhoz kapcsolódó kezességvállalás és kamattámogatás

Az eddigi Széchenyi Útdíj Hitelprogram a továbbiakban Útdíj Hitelprogram néven fut, és megszűnik a kamattámogatás kincstári ellenőrzése a kormány honlapján megjelent rendelettervezet szerint.

utdij-ellenorzo-kapu-m6-140218
Útdíj ellenőrző kapu az M6-os autópályán

Az átnevezés nem érinti a lényeget: az Útdíj Hitelprogram keretében egyszerűsített eljárással és kamattámogatással igénybe vehető, a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. közreműködésével működtetett finanszírozási konstrukció.

Az útdíj törvény ugyanis előírja, hogy a kkv-k útdíj hiteleiért az állam készfizető kezesként felel a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. általi kölcsön 80 százalékáért. Az állami készfizető kezesség együttes év végi állományát a költségvetési törvényben kell meghatározni.

A hitel kamata is változatlan: az egyhavi BUBOR, plusz 1,5 százalék.

A tervezet hatályon kívül helyezi a jelenlegi rendelet két pontját. Így azt, hogy a kincstár a támogatott kis- és középvállalkozásnál a kamattámogatás igénybevételének jogszerűségét hatósági ellenőrzés keretében vizsgálhatja.

A második kivett szabály is ehhez kapcsolódik: ha a kincstár megállapítja, hogy a kis- és középvállalkozás jogosulatlanul vette igénybe a kamattámogatást, akkor határozatban intézkedik a támogatás – Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelt – összegének visszafizettetésére.

Forrás: MTI  (ghg \ gte)
.

(Ezt a cikket 208 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .