Gazdaság Hírek Üzemanyag

A MOL-csoport nyilvánosságra hozta 2013-as eredményét

A MOL-csoport közzé tette a 2013-as pénzügyi gyorsjelentését. A romló makrogazdasági környezet ellenére a csoport Downstream üzletága kimagasló eredményeket ért el. Az Upstream üzletág jelentősen csökkenő átlagos realizált szénhidrogén ár mellett csökkenő termelést mutatott. Ugyanakkor a csoport megőrizte kiváló cash flow termelő képességét és pénzügyi pozíciója tovább erősödött.

MOL2013-ban a MOL-csoport „tiszta” újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA-ja 9%-al elmarad az előző évi szinttől, és 516 Mrd forintot ért el. A könyv szerinti működési eredmény negatív lett a szíriai és horvátországi eszközleírások – utóbbi az INA Downstream szegmens veszteséges működésének következménye – és a mantovai finomító átalakításához kapcsolódó tételek hatására.

Az év elején kitűzött célunknak megfelelően a Downstream üzletág „tiszta” újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA-ja javult. Romló makrogazdasági környezetben, – az összeomló termék-marzsok, valamint a szűkülő Brent-Ural jegyzésár különbség ellenére – kiváló eredményt értünk el az „Új Downstream” hatékonyságjavító programunk, a magasabb finomítói termékértékesítés valamint a javuló petrolkémiai árrés következtében.

Az Upstream üzletág teljesítményét negatívan befolyásolta a 10%-kal csökkenő átlagos realizált szénhidrogén ár, mely elsősorban a magyar és a horvát földgázárak visszaesésének tudható be. A Csoport szénhidrogén termelése is alacsonyabb volt, ami elsősorban a csökkenő kelet-közép-európai gázkitermelés következménye. Az augusztusban értékesített oroszországi ZMB mező, valamint a szíriai termeléskiesés hatását kiszűrve a Csoport teljes termelése napi 100 ezer hordó egyenértékre (mboepd) csökkent, ami 7%-os visszaesés 2012-höz képest.

A Gáz Midstream üzletág az előző évivel azonos eredményt ért el, mivel a magyarországi földgázszállítást terhelő szabályozói tarifacsökkentésének negatív hatását kioltotta a horvát gázkereskedelmi üzletág alacsonyabb értékesítési szintjéből eredő kisebb veszteség hatása.

A kiemelkedően magas működési cash flow következtében a Csoport pénzügyi pozíciója tovább javult. A év végi eladósodottsági szint 16%, mely 2008-óta a legalacsonyabb.

Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgató elmondta: „Büszke vagyok arra, hogy a MOL csoportnak ilyen körülmények között is sikerült megőriznie kiváló cash flow termelő képességét. Másrészt viszont az Upstream üzletág termeléscsökkenésének következtében a tisztított eredményünk visszaesett. Annak érdekében, hogy ezen csökkenést csillapítsuk és minél előbb újra növekedni tudjunk, felgyorsítjuk kulcsfontosságú projektjeink megvalósítását. Ez magába foglalja az Akri-Bijeel blokk gyorsított fejlesztését, melynek köszönhetően már 2014 második negyedévében megkezdődhet a termelés. Ezen felül inorganikus növekedési terveinkkel összhangban megjelentünk az északi-tengeri régióban. Olyan olajtermelő mezőkben szereztünk részesedést, amelyek már rövid távon is növelhetik termelésünket. Ezen az úton továbbhaladva újabb vonzó akvizíciós célpontokat keresünk az Upstream üzletágunk megújításának és termelésünk emelésének érdekében. A Downstream szegmenst illetően büszkén kijelenthetjük, hogy a rosszabb európai makrokörnyezet ellenére is sikeresen teljesítettük azon elvárásunkat, hogy az előző évi szintnél is erősebb eredményeket érjünk el. 2014-ben tovább folytatjuk hatékonyságjavító programunkat és eredményüket a jelenleg is gyenge finomítói környezet ellenére tovább kívánjuk növelni.”

A MOL-csoportról
A MOL-csoport (www.mol.hu) egy független, nemzetközi, integrált olaj- és gázipari vállalat, budapesti székhellyel. Működése 40 országot érint, közel 29,000 munkavállalója dolgozik világszerte. A MOL kutatás-termelési tevékenysége több mint 75 éves tapasztalattal rendelkezik szénhidrogén bányászatban, jelenleg 7 országban folytat szénhidrogén kitermelést és 11 országban végez kutatási tevékenységet. A MOL-csoport négy kőolaj-finomítót és két petrolkémiai gyárat üzemeltet Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban – közös ellátási-lánc optimalizálás mellett. A vállalatcsoport több mint 1700 töltőállomással rendelkezik Közép-és Délkelet-Európában, 11 országban.

Forrás: MOL
.

(Ezt a cikket 266 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .