Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: a dízel ára csökkenhet, a benzinnél bizonytalan a változás

A Reuters adatközlése alapján a február 24-28-i héten a benzin ára a különböző piacokon heti átlagban a 0,5%-os csökkenés és 5,5%-os növekedés között változott. A gázolajnál viszonylag egységesen 0,6-1%-os árcsökkenés jelentkezett. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt átlagosan 0,3%-kal erősödött. Az átlagos piaci árváltozást figyelembe véve március 5-én a benzin ára 0-4 forint között változhat, a gázolaj ára várhatóan két-három forinttal csökken.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a február 20-i nagy, közel 10%-os áremelkedését követően csk kicsit ingadozott. Az emelkedéssel a mediterrán benzin ára beérte a másik két piac árait. A hirtelen, nagy változás oka az volt, hogy megelőzően hosszú napokon át a mediterrán piacon nem volt új ügylet, sőt még vételi vagy eladási ajánlat sem. Így heti átlagban (a hét folyamán gykorlatilag változatlan ár mellett) a mediterrán benzin ára dollárban 5,8%-kal emelkedett, míg az észak-nyugat-európai (NWE) és az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon fél százalék körüli ingadozás volt. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 1,1%-kal lett olcsóbb, az észak-nyugat-európai (NWE) és az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon valamivel kisebb volt az árcsökkenés. A forint árfolyama a február 24-28-i héten 225,5 Ft/dollár körül ingadozott, összességében 0,3%-kal lett erősebb a megelőző heti átlaghoz képest, ez a mérték csak kicsitmódosítja az üzemanyagárak változását. 

A február 24-28-i héten a kőolaj (Brent) spot hordónkénti ára 110 dollár/hordós szintről a hét végére 109,8 dollár/hordóra csökkent, heti átlagban a Brent átlagos ára 0,5%-kal lett olcsóbb.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a 0,8%-os csökkenéstől 5,3%-os emelkedésig változtak a benzinárak, a gázolajnál 0,9-1,3% között változó árcsökkenés mutatható ki. Ezen a héten az árfolyam erősödése csupán kicsit tompította az áremelkedést, illetve csak mérsékelten segítette az árcsökkenést.  

A tőzsdei piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – bizonytalanná teszik a benzin árváltozását, akár változatlan is maradhat a benzinár, de a 4 forintos emelés sem elképzelhetetlen. A gázolajnál 2-3 forintos csökkentés várható. A benzin kiskereskedelmi átlagára vagy a múlt heti 415 Ft/literes szinten marad, de akár 419 forintig is emelkedhet.  A gázolaj kiskereskedelmi átlagára 428-429 forint/liter között változhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 5,5%-kal csökkent, a gázolaj ára 1%-kal mérséklődött.

Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedtek, ezért 7,5%-kal több benzint és 2,5%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni.

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják. A változások figyelembe vételéhez nem a Reuters , hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árképzései eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 282 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE