Az Európai Parlament szerdán Strasbourgban megszavazta azt a tervezetet, miszerint 2015 októberétől minden, az unióban forgalmazott személyautóba és kisteherautóba be kell szerelni a balesetek alkalmával a mentőket automatikusan értesítő „e-segélyhívókat”.

Közlekedési baleset helyszíne Ópusztaszer és Pusztaszer között, ahol kilencen megsérültek, amikor egy teherautó és egy személygépkocsi ütközött össze 2013. december 13-án. MTI Fotó: Donka Ferenc
Illusztráció
MTI Fotó: Donka Ferenc

Az autóba telepített segélyhívó rendszer a 112-es segélyhívó szám technikai hátterét használva értesíti a mentőket súlyos közúti balesetek alkalmával.

A tagállami kormányokat megjelenítő Tanács – amelynek szintén jóvá kell hagynia a tervezetet ahhoz, hogy az hatályba léphessen, még nem foglalt állást a kérdésben.

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő a szavazást követően elmondta: az „e-segélyhívó” normál üzemmódban inaktív, de baleset vagy ütközés esetén automatikusan működésbe lép, és értesíti a legközelebbi 112-es segélyhívó központot a baleset pontos helyszínéről, valamint lehetővé teszi, hogy a segélyhívó központ közvetlen kapcsolatot létesítsen a balesetet szenvedő vezetővel, utasokkal.

Ez a berendezés eddig csupán a járműpark kevesebb mint 1 százalékában volt megtalálható. Az európai utakon évente 1,5 millióan szenvednek balesetet, és mintegy 28 ezer ember veszíti életét.

Forrás: MTI  (kkj \ gte)
.

(Ezt a cikket 194 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?