A Delphi cégcsoporttal kötött együttműködési megállapodást a kormány

A járműipari beszállító Delphi cégcsoporttal kötött stratégiai együttműködési megállapodást a kormány, a dokumentumot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Jámbor Zoltán, a Delphi magyarországi vezetője írta alá csütörtökön Budapesten.

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára és Sebestyén Balázs, a Delphi Connections Systems Hungary Kft. ügyvezetője (b-j) az autóipari elektromos csatlakozóelemeket gyártó Delphi Automotive tatabányai gyára új, nyolcezer négyzetméteres csarnokának avatásán 2013. október 2-án. MTI Fotó: Kovács Attila
Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára és Sebestyén Balázs, a Delphi Connections Systems Hungary Kft. ügyvezetője (b-j) az autóipari elektromos csatlakozóelemeket gyártó Delphi Automotive tatabányai gyára új, nyolcezer négyzetméteres csarnokának avatásán 2013. október 2-án.
MTI Fotó: Kovács Attila

Ez a 38. stratégiai együttműködési megállapodás, amelyet a kormány nagyvállalatokkal aláír.

Varga Mihály hangsúlyozta: Magyarország fejlődésének kulcsa a magas hozzáadott értékű termékeikkel globális sikereket is elérni képes vállalatok integrálása a magyar gazdaságba. Ehhez elengedhetetlen az együttműködés a kormány és a cégek között – tette hozzá.

Jámbor Zoltán azt emelte ki, hogy a járműipar az egyik leginnovatívabb és leghatékonyabb üzleti szektor világszerte, a Delphihez hasonló beszállítók az egyes járművek értékének mindegy 75 százalékát állítják elő, és új technológiákat fejlesztenek ki.

Az aláírás előtt köszöntőt mondott Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szombathely fideszes országgyűlési képviselője. Kiemelte: a Delphi magyarországi sikertörténete 1991-ben Szombathelyen kezdődött, ahol a cég 1500 embernek ad munkát, több mint egymilliárd forint iparűzési adót fizet.

Varga Mihály hangsúlyozta: a Delphi magyarországi története során mindvégig arra törekedett, hogy minél jobban beágyazódjon a magyar gazdaságba. Jó példája ennek a vállalat együttműködése a magyar műszaki iskolákkal és egyetemekkel. Ez a törekvés találkozott a jelenlegi kormány aktív befektetési politikájával, és ennek eredményeként jött létre a stratégiai megállapodás.

A miniszter kiemelte: a Delphi beruházásai alapján okkal lehet gondolni, hogy pozitívak a magyarországi tapasztalataik, elégedettek a hazai üzleti környezettel. Úgy vélte, Magyarország esélye saját komparatív előnyeinek feltárásában, és az arra épített versenyelőny kialakításában rejlik.

Kifejtette, hogy a kormány számára a legfontosabb cél a foglalkoztatás és a beruházások növelése, a magyar gazdaság versenyképességének javítása. Az eredményeket jól jelzi, hogy a tavalyi trendfordító év után immár Magyarország esetében nem az a kérdés, hogy nő-e a gazdaság, hanem az, hogy mennyivel. A kormány az idei költségvetésben 2 százalékos növekedéssel számolt, de egyes elemzők ennél is magasabb bővülést prognosztizálnak – hívta fel a figyelmet.

Emlékeztetett rá, 2010 januárjához képest az ipari termelés 12 százalékkal emelkedett, a járműgyártás pedig 41 százalékkal növelte kibocsátását. Hozzáfűzte: a beruházások 2013 második negyedévétől szintén markáns fordulatot vettek és négyévnyi visszaesés után újra növekedtek. A magyar gazdaság úgy mutat fel jelentős növekedést, hogy közben a külső egyensúlyát megőrizte, sőt a folyó fizetési mérleg többlete javul az előző évhez képest, és az ország külső finanszírozási képessége is javult – ismertette Varga Mihály. Szólt arról is, hogy 2010 eleje óta a működő tőke beáramlása meghaladta a 7,4 milliárd eurót, amely 2013 harmadik negyedévének végéig az állomány közel 11 százalékos növekedését eredményezte.

Az egészséges szerkezetű gazdasági növekedésben a belső fogyasztás is egyre markánsabb szerepet játszik. Ezekhez a gazdasági eredményekhez Varga Mihály szerint hozzájárult a magyarországi Delphi csoport tevékenysége is.

Jámbor Zoltán elmondta: az új beruházások létrehozásakor nagyon fontos kritériumoknak kell megfelelni, alapvető szempont, hogy ott legyenek, ahol a vevők, valamint hogy szakképzett munkavállalókat és versenyképes beszállítókat érjenek el. Magyarországon minden feltétel adott, ezért a kormány támogatására és a magyar emberek szakértelmére támaszkodva a Delphi mind az 5 divíziója jelen van az országban. A Delphinek 4 gyára működik Magyarországon, és az elmúlt 20 évben több mint 220 millió eurót fektettek be az országban, jelenleg pedig mintegy 3400 munkavállalót foglalkoztatnak Magyarországon.

Jámbor Zoltán szerint a magyar gazdasági környezet ösztönzi a csúcstechnológiát gyártó cégeket, és az infrastruktúrától kezdve támogatja a gyártási folyamatokat, ez egészül ki az itt élő emberek szakértelmével. Vagyis minden adott, ami képessé teszi a Delphit arra, hogy csúcsminőségű termékekkel szolgálja ki a legmagasabb követelményeket támasztó európai gépjárműgyártókat.
Hozzáfűzte: fontos az elkötelezett kormányzati támogatás is, és a kabinet támogatása, hozzáállása meghatározó volt abban, hogy a Delphi magyarországi beruházásainak bővítése mellett döntött.

Hende Csaba hangsúlyozta: Szombathely hálás a Delphinek, és büszke azokra az emberekre, akik eszükkel, szorgalmukkal, munkájukkal megalapozzák a közös sikereket. A honvédelmi miniszter felidézte, hogy 2012-ben a kormány kiemelt fejlesztési központtá nyilvánította a Nyugat Pannon Járműipari és Mechatronikai Központot, amely a helyi cégek, kamarák, és önkormányzatok, és tudományos világ erőit kapcsolja össze. Elmondta, hogy a kormány is „hozzáteszi a magáét” az együttműködéshez, például infrastruktúra fejlesztéssel, vagy a duális szakképzés rendszerének megerősítésével.

Hende Csaba elmondta, hogy a Nyugat Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ cégei a következő három évben 90 milliárd forintnyi új tőkebefektetést, és közvetlenül 3500 új munkahely létrehozását tervezik. A 2010 óta tapasztalható ipari fellendülésnek – amely beleillik a kormány újraiparosítási politikájába – köszönhetően Szombathelyen 45 százalékkal nőtt az iparűzési adóbevétel, ami a vállalatok dinamikus növekedését jelzi – mondta el Hende Csaba hozzátéve, hogy a munkanélküliség is az országos átlagnál jóval alacsonyabb, 4,7 százalék a városban.

Forrás: MTI  (gkj \ gte)
.

(Ezt a cikket 258 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?