A Scania üzemi eredménye 2013-ban 8.455 millió svéd koronát tett ki. Mind az értékesített járművek mennyisége, mind a szervizbevételek tekintetében rekordösszeget realizált a vállalat, ám az erős svéd korona és a piacon tapasztalható árverseny negatív hatással voltak az eredményekre.

A 2013-as év összefoglalója:

  • Az üzemi eredmény 8.455 millió svéd koronára nőtt (az egy évvel ezelőtti 8.300 m SEK-ről), az egy részvényre jutó nyereség 7,75 svéd korona (8,31)
  • Az értékesítés árbevétele 9 százalékos növekedéssel elérte a 86.847 millió svéd koronát (79.603)
  • A Cash Flow 3.231 millió SEK lett (3.025) a járművek és szolgáltatások területén
  • Az igazgatótanács javaslata alapján a részvényenkénti osztalék 4 SEK (4,75)

Martin Lundstedt, a Scania elnök-vezérigazgatójának összefoglalója

„A Scania üzemi eredménye 2013-ban 8.455 millió svéd koronát tett ki. Mind az értékesített járművek mennyisége, mind a szervizbevételek tekintetében rekordösszeget realizált a vállalat, ám az erős svéd korona és a piacon tapasztalható árverseny negatív hatással voltak az eredményekre. A Scania az európai és a latin-amerikai piacon is növelte piacrészét. Európában az utolsó negyedévben a tehergépkocsikra leadott rendelések mennyisége csökkent, a harmadik negyedévre előrehozott Euro 5 minősítésű járművek beszerzése miatt.

A Scania Európában erős piaci pozíciót tudhat magáénak az Euro 6-os termékek terén. Latin-Amerikában a rendelésállomány kielégítő szinten maradt a negyedik negyedévben, míg Oroszországban valamelyest csökkent. Európának és Latin-Amerikának köszönhetően a buszok rendelésállománya növekedett az előző negyedévhez képest. A motorok rendelésállományának alakulásában jelentős szerepe volt a 2014-ben életbe lépő új károsanyag-kibocsátási előírásoknak.

A Scania továbbra is nagy hangsúlyt fektet szerviz-szolgáltatásai fejlesztésére és ezen a területen piacrészének növelésére. Ennek köszönhetően itt 2013-ban rekordszintű eredményt ért el a vállalat. 2014 első negyedévében a gyártási mennyiséget az alacsonyabb rendelésállományhoz igazítja a Scania. Többek között a megbízási szerződéssel foglalkoztatott munkaerő létszámát 300 fővel csökkenti a svéd gyártó. A 2013-ra előrehozott járműbeszerzések az idei év első felére kihatással lesznek, habár a Scania meglátása szerint az európai gazdasági helyzet már stabilizálódott és szükségessé váltak a járműcserék, flották frissítése is.

A svéd gyártó hosszú távon kedvező növekedési lehetőségeket lát és folytatja az évi 120.000 darab jármű legyártása elérése érdekében elindított kapacitás-bővítését. A versenyképesség további fokozása érdekében a Scania kiemelten kezeli a központi fejlesztésekbe történő beruházásokat, valamint növeli értékesítési- és szerviz-szervezetét, illetve ezek jelenlétét a fejlődő piacokon.”

img-eves-jelentesA teljes jelentés elolvasható a www.scania.com weboldalon.

Forrás: Scania
.

(Ezt a cikket 293 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?