Új főút építését tervezik Encs és Tiszanagyfalu között

A világörökség részeként jegyzett tokaji borvidék, valamint Tokaj város közlekedésének tehermentesítésére új főút építését tervezik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Encs és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszanagyfalu között – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából a megvalósíthatósági tanulmányt készítő budapesti Via Futura Mérnöki Tanácsadó és Szolgáltató Kft. munkatársa csütörtökön Nyíregyházán.

Súlykorlátozásról tájékoztató új KRESZ-táblákat helyeznek ki a közútkezelő szakemberei a 38-as számú főúton Tokajban 2014. január 27-én. A tehermentesítés érdekében súlykorlátozást vezetnek be a 38-as főúton és tarcali úton. MTI Fotó: Vajda János
Súlykorlátozásról tájékoztató új KRESZ-táblákat helyeznek ki a közútkezelő szakemberei a 38-as számú főúton Tokajban. A tehermentesítés érdekében súlykorlátozást vezetnek be a 38-as főúton és tarcali úton.
MTI Fotó: Vajda János

Tegzes Gábor a 39-es számmal jelzett új főút szabolcsi nyomvonalának tervét ismertető egyeztetésen elmondta: a kétszer egysávos utat 90 kilométeres óránkénti sebességnek megfelelő paraméterekkel tervezik.

A főút Encsnél a tervezett M30-as gyorsforgalmi úttól vagy a 3-as főúttól indul majd, délről elkerüli Tokaj városát és egy új Tisza-hídon át Tiszanagyfalu határában csatlakozik a Nyíregyháza-Bodrogkeresztúr közötti 38-as számú főúthoz.

A tervező kiemelte: az új út tehermentesíti a tokaji borvidékhez tartozó települések, köztük Tokaj városának átmenő járműforgalmát. Emellett jobb minőségi, gyorsabb és biztonságosabb utat teremt majd a Szlovákiából Romániába irányuló tranzit személy- és teherforgalomnak.

Tegzes Gábor tájékoztatása szerint az új, 39-es számú főút nyomvonalának kijelöléséhez több változatot dolgoztak ki.

Az út északi, Encs és Méra települések környéki szakaszát négy, a Golop és Tarcal körzeti részét három, a Tarcal és Tokaj térségi szakaszát, valamint a tiszai ártéri, a Rakamaz, Tiszanagyfalu és Tiszaeszlár környéki részét pedig ugyancsak négy-négy változat közül választják majd ki.

A tervező hangsúlyozta, hogy a nyomvonalról egyeztetnek a két megye területfejlesztési bizottságaival, környezetvédelmi, vízügyi igazgatóságaival és az érintett települések polgármestereivel is. Ugyancsak konzultálnak az Aggteleki és a Hortobágyi Nemzeti Parkkal, hiszen az út természetvédelmi területeket, tájvédelmi körzeteket és Natura 2000 övezeteket is érint.

Tegzes Gábor azt mondta, hogy a megvalósíthatósági tanulmányt a költségelemzéssel együtt várhatóan április-májusra készítik el. A megvalósítás üteméről a tervező nem nyilatkozott, mert ebben a kérdésben a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. az illetékes.

A nyíregyházi egyeztetésen szakemberek azt közölték a résztvevő újságírókkal, hogy mintegy 40 milliárdos beruházásról van szó. Az útépítés európai uniós pályázati támogatással valósulna meg, várhatóan még a 2014-2020 közötti fejlesztési ciklusban.

Forrás: MTI  (bbag \ brr)
.

(Ezt a cikket 433 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?