Heti üzemanyagárak: a benzin ára csökkenhet

A Reuters adatközlése alapján a héten a benzin ára a mediterrán piacon 1,2%-kal csökkent, a gázolajnál 0,4%-os áremelkedés jelentkezett. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt átlagosan 0,8%-kal erősödött. Az átlagos piaci árváltozást figyelembe véve a jövő héten a benzin ára valószínűleg 2-3 forinttal csökkenhet, a gázolaj ára várhatóan nem változik.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon 1,2%-kal csökkent. Az észak-nyugat-európai (NWE) piacon jóval kisebb volt a mérséklődés és az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon járemelkedést regisztráltak. A benzinár a mediterrán piacon ezen a héten változatlan, 927 dollár/tonna volt, csak a megelőző heti árhoz viszonyítva mutatható ki a csökkenés.  A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 0,4%-kal emelkedett, az ARA piacon ennél valamivel nagyobb volt a drágulás. A forint árfolyama a héten 218 Ft/dollár körül ingadozott, összességében 0,8%-kal lett erősebb a megelőző heti átlaghoz képest. A héten jelentkező tőzsdei, dollárban mért benzin árcsökkenést az árfolyam erősödése forintban nézve még nagyobbnak mutatja, a gázolaj áremelkedését pedig mérsékelte.

A héten a kőolaj (Brent) spot hordónkénti ára 108,7 dollár/hordós szintről a hét végére 112,75 dollár/hordóra emelkedett. A héten, kis ingadozásal, a Brent ára 1,1%-kal drágult.

A forint árfolyama a hét folyamán tovább csökkentette a különböző piacokon dollárban mért benzinár-csökkenést, a héten összesen kb. két forinttal kellett kevesebbet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. 

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében 2%-os, a gázolajnál 0,7% körüli csökkenést mutat a mediterrán piac árváltozása és az árfolyam-változása együttesen.

A tőzsdei piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzinnél 2-3 forint közötti árcsökkentést indokolnak, a gázolajnál nem várható árváltozás. A benzin kiskereskedelmi átlagára a piaci változásokat figyelembe véve várhatóan 399 Ft/liter körüli szintre kerül, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 423 forint/liter marad. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 1,7%-kal csökkent, a gázolaj ára 0,7 százalékkal drágult. 2013 folyamán jellemzően a benzin és a gázolaj ára is a megelőző év ára alatt változott, csak rövid időszakokban volt fordított a helyzet.

Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedtek, ezért 8,5%-kal több benzint és 6,5%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni.

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják. A változások figyelembe vételéhez nem a Reuters , hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árképzései eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 256 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?