A Reuters adatközlése alapján az európai üzemanyagpiacokon a héten a benzin ára 0,9-1,3%-kal, a gázolaj ára 2,3-2,5%-kal emelkedett. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt átlagosan 0,1%-kal gyengült. A héten, 29-én 3 forinttal már emelkedett a dízel ára. Az átlagos piaci árváltozást figyelembe véve december 4-én, szerdán a benzin ára 0-2 forinttal, a gázolaj ára is 0-2 forinttal emelkedhet.  

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon 0,9%-kal drágult. Az észak-nyugat-európai (NWE) és az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon 1,2-1,3%-os volt az emelkedés. A benzinár a mediterrán piacon csak a hét első napján drágult, a másik két piacon a hét utolsó napján volt kisebb emelkedés. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a benzinénél gyorsabban emelkedett, a mediterrán tőzsdén 2,3%-os volt az emelkedés, a másik két piacon is hasonló volt a változás. A forint árfolyama a héten átlagosan csak 0,1%-kal gyengült, azonban a hét utolsó kereskedési napjára azonban 1,4 forint lett a gyengülés. Ezen a héten 220,7, a megelőző héten 220,5 Ft/dollár volt az átlagos árfolyam. A hét folyamán jelentkező kisebb  tőzsdei áremelkedés az árfolyam kicsiny gyengülésének hatására nem módosult lényegesen. A dízel hét eleji emelkedését november 29-én három forintos emeléssel érvényesítették.

A héten a kőolaj (Brent) spot hordónkénti ára 112,1 dollár/hordós szintről a hét végére 111,8 dollár/hordóra emelkedett, két napon át 112 dollár feletti volt az ár.

A forint árfolyama a hét átlagában hajszálnyit erősítette  a különböző piacokon dollárban mért áremelkedést. 

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében 1,0-1,4%-os,  a gázolajnál 2,4-2,6%-os emelkedést mutatnak a különböző piaci árváltozások és az árfolyam-változások együttesen.

A tőzsdei piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzinnél 0-2 forint közötti, a  gázolajnál is 0-2 forint közötti emelést indokolnak, az utóbbinál már leszámítva a pénteki emelést. A benzin kiskereskedelmi átlagára a piaci változásokat figyelembe véve várhatóan 406 Ft/liter marad, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 426-428 forint/liter között változhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára fél, a gázolaj ára 1%-kal csökkent. Az időszaki havi átlagkeresetek emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 2,5%-kal több benzint és 3,5%-kal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

 

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják. A változások figyelembe vételéhez nem a Reuters , hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árképzései eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 299 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?