Busz hírek Hírek

A BYD továbbra is tervezi európai gyár létesítését

A világ legnagyobb tölthető akkumulátor gyártója, a BYD tovább folytatja elektromos buszainak európai termékbevezetési programját, helyet keres egy gyártó üzem számára, amellyel hatékonyan elégítheti ki az európai igényeket – közölte a cég magyarországi képviselete az MTI-vel kedden.

illusztráció - MTI Fotó: Máthé Zoltán
BYD elektromos busz – MTI Fotó: Máthé Zoltán

A közlemény utal arra, hogy a BYD elektromos buszát, amely rendelkezik európai típusengedéllyel, Budapesten is bemutatta szeptemberben. A többhetes teszt az egész Európában zajló termékbevezetési program keretén belül adott lehetőséget a magyar utazóközönség számára, hogy megismerje és kipróbálja a high-tech közlekedési eszközt.

Az eddigiek során 25 európai nagyvárosban próbálták ki a BYD elektromos buszát, többek között Amszterdamban, Párizsban, Milánóban, Madridban, Koppenhágában és Varsóban. A tesztek eredményeire alapozva az amszterdami Schiphol-reptér 35 darabos buszflottát rendelt, a szintén holland Schiermonnikoog-sziget pedig teljes buszflottáját BYD elektromos buszokra cserélte.

A BYD tájékoztatása szerint bár korábban Bulgáriában folytattak előrehaladott tárgyalásokat autóbuszgyártó üzemük felépítésére, az ügylet üzleti megfontolások miatt meghiúsult.

A BYD közleményében értetlenségének ad hangot a bolgár médiában megjelent állítással kapcsolatban, amely szerint az ügylet azért hiúsult meg, mert a BYD nem kapta meg a szükséges európai típusengedélyeket a busz számára, ezért nem építi meg tervezett bulgáriai gyáregységét, hiszen a BYD már 2012 decembere óta rendelkezik minden szükséges engedéllyel.

A BYD Co. Ltd a zöld energia, IT és autóipari megoldások csúcstechnológiás szállítója. A világ legnagyobb tölthető akkumulátor gyártójaként a BYD piacvezető a mobiltelefon-töltők és billentyűzetek piacán globális szinten.

A vállalat 2003 óta van jelen az autóiparban, azóta növekedése a szektoron belül töretlen. 2008-ban Warrent Buffett 232 millió dollár értékben felvásárolta a cég részvényeinek 9,89 százalékát. Jelenleg a BYD a leggyorsabban növekedő kínai autóipari vállalat. Termékei között teljesen elektromos, illetve vegyes meghajtású (benzin-elektromos) járművek is megtalálhatóak.

A BYD saját fejlesztésű lítium-vasfoszfát akkumulátoraira alapozva kidolgozta a “Zöld Város Megoldást”, amelynek célja a városi tömegközlekedés elektromossá tétele, a jelenlegi benzin- és dízelüzemű buszok és taxik elektromos járművekkel való kiváltása. 2012 májusában a BYD és a Daimler AG hivatalosan is bejelentette a teljesen új elektromos autó márka a Denza indulását Kínában.

Forrás: MTI  (gpp \ gkp)
.

(Ezt a cikket 220 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .