Vasárnaptól több megyében második készültségi fokozat lép életbe az ország közútjain. A fővárosban délután 6 órától éles gyakorlatot tart a közterület-fenntartó.

MTI Fotó: Rosta Tibor
MTI Fotó: Rosta Tibor

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte, hogy a meteorológiai előrejelzések alapján hétfőtől akár hózáporok is előfordulhatnak az ország több pontján.

Mint írták, a közútkezelőnél a téli üzemidőszakban négy készültségi fokozat van. Már november 10. óta téli üzemmód érvényes, ami azt jelenti, hogy éjjel-nappal, 12 órás váltott műszakokban dolgoznak a szakemberek.

Vasárnaptól több megyében már kettes készültségi fokozat lép életbe.

A téli időszakban előforduló veszélyes időjárási jelenségekről, a várható közlekedési nehézségekről, további vezetési tanácsokról részletes összefoglaló olvasható a közútkezelő honlapján (internet.kozut.hu).

Mint írták, a Magyar Közút minden rendelkezésére álló csatornán keresztül igyekszik tájékoztatni a közlekedőket az esetleges veszélyhelyzetekről, szélsőséges időjárási, illetve útviszonyokról. Arra kérik az autósokat, hogy mindenképpen vegyék figyelembe ezeket a jelzéseket, majd a lehetőségeket alaposan megfontolva, továbbá csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművel keljenek útra. Ha valaki elakadt valahol, segítséget kérhet a helyileg illetékes önkormányzattól vagy a katasztrófavédelem szakembereitől a 112-es vagy a 105-ös segélyhívó telefonszámon.

A közútkezelő mindenkitől azt kéri, hogy utazás előtt mindig tájékozódjon az aktuális útviszonyokról, a www.utinform.hu oldalon, illetve az Útinform hivatalos Facebook-, illetve Twitter-oldalán. Leggyorsabban és személyre szabottan továbbra is telefonon szerezhetnek információkat a közlekedők – tették hozzá. Az autópálya- és megyei diszpécserszolgálatok 24 órában várják a közlekedők hívásait.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy mivel az előrejelzés szerint a jövő héten Budapestet sarkvidéki eredetű légtömeg éri el, Klug Lajos, az FKF vezérigazgatója éles gyakorlatot rendelt el. Ennek értelmében vasárnap 18 órától hétfőn 18 óráig a társaság téli munkarendjében meghatározott legmagasabb, hármas fokozatban teszteli felkészültségét.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 243 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?