A kamionsofőr győzött a Római Filmfesztiválon

Egy kamionsofőr története, az olasz-horvát koprodukcióban készült Tir nyerte el a szombaton zárult 8. Római Filmfesztivál legjobb filmnek járó fődíját, az Arany Marcus Aureliust.

Forrás: YouTube

Az olasz Alberto Fasulo rendezte dokumentumszerű játékfilm főhőse a horvát Branko, aki kamionsofőrként járja Európa útjait, mivel így háromszor annyit keres, mint eredeti szakmájában, tanárként.

A James Gray amerikai rendező, forgatókönyvíró vezette nemzetközi zsűri a legjobb rendezésért járó díjra a japán Kuroszava Kijosit találta érdemesnek az ipari kémkedésről szóló, Szebunszu Kodo (Seventh Code – Hetedik kód) című akciófilmjéért.

A legjobb férfi főszerepelőnek járó díjat az amerikai Matthew McConaughey kapta a Dallas Buyers Clubban nyújtott alakításáért, a legjobb női főszereplőnek az ugyancsak amerikai Scarlett Johanssont találták, noha Spike Jonze „Her” című filmjében a színésznő csak egy számítógéphangot alakít, amelybe a férfi főszereplő (Joaquin Phoenix) szerelmes lesz.

A zsűri különdíjával jutalmazták Andrei Gruzsniczki román rendező Quod Erat Demonstrandum című alkotását, amelyben a Ceausescu-diktatúra idején egy matematikus megtapasztalja a rendőrállam hatalmát, amikor a hatóságok engedélye nélkül publikál tanulmányt egy amerikai folyóiratban.

Az önmagát a sok világpremiert vonzó Torontói Filmfesztivál európai változatának tekintő rendezvény kilenc napja alatt 18 filmet mutattak be a hivatalos versenyprogramban, ezek többsége világpremier, illetve nemzetközi bemutató volt.

A nyolcadszor megrendezett római fesztivál idén a tavalyinál 20 százalékkal több nézőt vonzott, összesen 150 ezren váltottak jegyet az előadásokra, a termek foglaltsága elérte a 70 százalékot. Tizenöt százalékkal nőtt a filmvásárlások száma is.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 439 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?