Felülteljesítette idei időarányos céljait a Rába Holding Nyrt.; a társaság árbevétele az első háromnegyed évben 11,6 százalékos növekedéssel 34,7 milliárd forint volt, üzemi eredménye pedig az iparági átlagot jóval meghaladó mértékben, négyszeresére nőtt – áll a társaság szerdai gyorsjelentésében.

A győri Rába járműipari gyárának futóműgyártó részlegében egy munkás a kész fogaskerekeket ellenőrzi. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. kötelező nyilvános vételi ajánlatot tett 2011. november 7-én a Rába Nyrt. valamennyi részvényére 815 forintos részvényenkénti árfolyamon. Az ajánlattevő által megszerzett részvények a magyar állam tulajdonába kerülnének, a vagyonkezelési jogot az MNV gyakorolná. MTI Fotó: Krizsán Csaba
A győri Rába járműipari gyárának futóműgyártó részlegében egy munkás a kész fogaskerekeket ellenőrzi.  MTI Fotó: Krizsán Csaba

A Rába teljes átfogó jövedelem szerinti eredménye az első háromnegyed évben 76 százalékos növekedéssel 1,96 milliárd forint lett, szemben a bázisidőszak 1,11 milliárd forintos összegével – írják.

Ennek eredményeként a vállalat várhatóan sikeresen teljesíti 2013-ra kitűzött üzleti céljait még a lassuló gazdasági környezet ellenére is – írják, megjegyezve, a globális haszongépjármű-piacok az utolsó negyedévben kevésbé teljesítettek jól, és fordulat a jövő év során sem várható. A gyorsjelentésben az olvasható: az év első kilenc hónapjában közel 19 százalékkal bővült a Rába exportja.

A csoportszintű üzemi eredmény a múlt év hasonló időszakával összevetve több mint négyszeresére, 2,4 milliárd forintra emelkedett, a növekedés motorja az idén is a futóműüzletág volt, amely a kulcspiacokon növelte árbevételét, így közel 15 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakának számait.

Az EBITDA – azaz a kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény – megduplázódott, a 2,2 milliárd forintos üzemi eredmény pedig a négyszerese a 2012-es első háromnegyedévi teljesítménynek. Az év első kilenc hónapjában az alkatrészüzletág, üzemi eredményét megháromszorozva 267 millió forint nyereséget termelt az egy évvel korábbi 82 millió forinttal szemben. Ugyanakkor a járműüzletág első háromnegyed évére a visszaesés volt jellemző, ám az eredményeket javítani fogják az utolsó negyedévre koncentrálódó jármű szállítások – közölték.

A Rába várhatóan felülteljesíti az ez évre kitűzött céljait, melynek eredményeképpen a vállalat soha nem látott pénzügyi stabilitással működik, a cash-flow termelés kiváló, rekordalacsony a vevői kintlévőség, nincsenek felhalmozott készletek, alacsony a kamatterhelés és a vállalati beruházások is ésszerű ütemben haladnak. A társaság 2013 harmadik negyedévének végére 10 milliárd forint alá csökkentette nettó hitelállományát.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 259 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?