KGFB indexdíjak kiküldve, ezek a teendők!

Az év végi évfordulós kötelező biztosítási díjértesítőket elméletileg minden Ügyfélnek meg kellett kapnia 50 nappal a biztosítási évfordulója előtt  (2013.11.10.), mely tartalmazza a következő biztosítási év díjajánlatát, valamint az elkövetkező évre érvényes bónusz – málusz besorolást is, adta hírül Markó Anita a Biztoshely Biztosítási Portál ( www.biztoshely.hu ) szakértője.

Összetört személygépkocsi az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán Kecskemét közelében 2013. augusztus 24-én, ahol két személyautó és egy kamion összeütközött. A balesetben egy ember a helyszínen meghalt, további kettő megsérült. MTI Fotó: Donka Ferenc
MTI Fotó: Donka Ferenc

Sok tanácstalan szerződő kérdezi ekkor ezt – Mi a teendőm?

Az első lehetőség az az, hogy átnézi az index levelet a szerződő és annak tartalmát és a biztosítási díj összegét elfogadottnak tekinti és nem tesz semmit. Ekkor a drágább biztosítási díjat fogja fizetni a következő biztosítási évben, legalábbis az esetek nagy többségében.

A másik lehetőség pedig az, hogy utána jár a jelenlegi tarifákna k és egy online díj kalkulátorban megnézi a lehetőségeket. Az interneten elérhető kiszámító rendszerek sok esetben akár 15 biztosítói ajánlatot vetnek össze egymással, melynek következtében a teljes biztosítói kínálat feltérképezhető méghozzá nagyon rövid idő alatt.

A kalkulátorokban viszont hamar észrevehető az „a jelen pillanatban még biztosítási anomáliának nevezhető állapot”, hogy az index levélben megjelölt ár és a díjtáblázatban megtalálható ugyanazon biztosító díjszabása nem egyezik meg, sőt az is észrevehető, hogy a jelenlegi biztosítási díjnál lényegesen kedvezőbb díjakon is lehetne már szerződni. Ennek oka pedig a következő.

A biztosítói hűség fogalmát a biztosító társaságok nem, vagy csak részben ismerik, melyből az adódik, hogy a meglévő ügyfeleknek drágább, az új ügyfeleknek olcsóbb díjakat kínálnak fel. Ezen jelenség ellenszere az, ha a szerződő felmondja meglévő biztosítását és akár új biztosítást köt ugyanahhoz a biztosítóhoz olcsóbban. Az pedig, hogy évről évre miért más biztosító társaságok adják a legjobb ajánlatokat, az csupán az ügyfélszerzési tevékenység miatt van. A biztosítóknak hol jobban, hol pedig kevésbé kell az Ügyfél, mely mozgatórugója a díjak kialakításának.

Portálunk csak azt tudja tanácsolni Önnek, az indexlevél megérkezését követően feltétlen ellenőrizzék a díjakat, és amennyiben megéri a váltás eszközöljék is azt. Fontos még megemlíteni azt is, hogy az index levél nem feltétlen postai úton érkezik, mert aki elfogadta az online kapcsolattartás feltételét, azoknak a díjértesítő elektronikus levél, azaz e-mail formájában érkezett meg, tehát ajánlatos a postafiókok gyakori megtekintése.

Forrás:  http://www.biztoshely.hu/kgfb-indexdijak-kikuldve-ezek-a-teendok.html.

(Ezt a cikket 328 alkalommal tekintették meg.)