A Scania Euro 6 V8 termékválasztéka kiteljesedett a 730 lóerős motorral

A 3.500 Nm nyomatékú 730 lóerős Scania V8 motor bemutatásával a Scania Euro 6 V8 termékválasztéka teljessé vált. Az 520 és 580 lóerős változatok már korábban elérhetőek voltak, de most már a legnehezebb feladatok ellátására is képes, a V8 termékválaszték csúcsát jelentő motor is színre lépett. Olyan szintű kifogyhatatlan teljesítmény-tartalék, termelékenység és értékállóság jellemzi, amely semmilyen más motort nem.

A Scania három V8 motort kínál Euro 6 termékválasztékában, amelyek jelenleg az egyetlen létező V8 motorok ebben a norma-kategóriában. A Scania V8 motorokat választó ügyfelek számára a teljesítmény, üzemelési gazdaságosság és tartósság a legfontosabb tényezők. Az először 1969-ben bemutatott Scania V8 motorok gyorsan legendássá váltak és különleges piaci helyzetet alakítottak ki maguknak.

„A nyers erő soha nem megy ki a divatból.” – erősítette meg Christopher Podgorski, a Scania tehergépkocsikért felelős alelnöke. „Ügyfeleink számos ok miatt döntenek a V8 vásárlása mellett, de biztosak lehetünk benne, hogy a teljesítmény mindig az okok között van. Az a tény, hogy az üzemeltetők újra és újra a Scania V8-at választják, egyértelmű bizonyítéka annak, hogy járműveink tartósak és páratlan teljesítményt nyújtanak.”

Mindhárom Scania V8 motor a 2010-ben a 730 lóerős változattal egyidejűleg bemutatott 16,4 literes alapra épül. A Scania Euro 6 V8 motorjai vízhűtéses EGR rendszert használnak SCR technológiával és változó geometriájú turbófeltöltővel kombinálva a norma teljesítése érdekében. A kipufogó-egység csak egy kevéssel nagyobb, mint a kategóriájában legjobbnak számító hathengeres soros Scania motoroké. Ennek köszönhetően bőven elegendő hely marad az alvázon az üzemanyag- és AdBlue-tartályoknak.

A V8 motorral rendelkező Scania tehergépkocsik alkalmasak a legnehezebb feladatok ellátására. Az 520 lóerős változat a hosszú távú fuvarozásban dolgozó ügyfelek számára lehet ideális választás mivel megbízható és könnyedén megbirkózik a szintkülönbségekkel, miközben üzemanyag-fogyasztása is elfogadható szinten marad. Az 580 lóerős motor a korábbi 620 lóerős, Euro 5 normának megfelelő verzió teljesítményszintjét nyújtja.

Ezzel szemben a 730 lóerős változat az átlagostól eltérő szállítási feladatokra ellátására készült. 60 tonna össztömegű rönkszállító szerelvények az észak-európai országokban, nehézfuvarozás Németországban vagy általános szállítási feladatok Norvégiában, mind olyan területek, ahol a 730 lóerős Scania V8 motor nem csak boldogul, hanem jeleskedik is.

Kivételes nyomaték, most még szélesebb tartományban

520 LE, 2.700 Nm 1.000-1.300 ford/perc, EGR+SCR
580 LE, 2.950 Nm 1.000-1.350 ford/perc, EGR+SCR
730 LE, 3.500 Nm 1.000-1.400 ford/perc, EGR+SCR

A 730 lóerős Euro 6 Scania V8 motornak most még lenyűgözőbb a nyomatékgörbéje, mint Euro 5-ös elődjének. A Scania mérnökei szélesebb nyomatékgörbét készítettek el, ami azt jelenti, hogy a maximális nyomaték már 1.000 fordulat/perctől rendelkezésre áll, egészen 1.400 fordulat/percig. A rendelkezésre álló erő kezelésére a megerősített automatizált sebességváltó Scania Opticruise-zal az alapfelszereltség részét képezi.

A Scania V8-as motorjai csak a Scania felsőkategóriás R-fülkéivel rendelhetők. A Scania V8-as motorokhoz különböző váltók, közvetlen és agylehajtásos hátsó tengelyek illetve tengelycsoportok választhatók.  

V8 motoradatok (Euro 6)

Forrás: Scania
.

(Ezt a cikket 310 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?