E-útdíj – Németh Lászlóné: eddig 58 milliárd forintot hozott az új rendszer

Sikeresnek tartja a július elsején bevezetett új elektronikus útdíjrendszert (e-útdíj) a nemzeti fejlesztési miniszter. Németh Lászlóné egy keddi siófoki szakmai rendezvényen elmondta, hogy eddig 58 milliárd forint többletbevétele származott ebből az államnak.

iveco-m7-autopalyan-130722A több mint 700 résztvevővel megrendezett háromnapos, Nemzeti Közlekedési Napok elnevezésű konferencia nyitónapján a miniszter hangsúlyozta, hogy az új rendszer bevezetése zökkenőmentes volt, és az elmúlt pár hónapban várakozáson felül teljesített.

Eddig 58 milliárd forintnyi többletbevételt hozott, és – szemben a környező országokban tapasztaltakkal – Magyarországon ez nem járt botrányokkal, nem okozott forgalmi torlódásokat – tette hozzá Németh Lászlóné.

A miniszter ismertette: a nemzeti közlekedési stratégia időben elkészült, megkezdődhet társadalmi egyeztetése, ahhoz bárki hozzászólhat. Az uniós elvárásokat is figyelembe vevő stratégiában igyekeztek olyan alapelveket lefektetni, amely alapján megfelelő fejlesztési programmal indulhat Magyarország a 2014-től kezdődő uniós fejlesztési ciklusban.

A kormányváltáskor a MÁV mintegy 330 milliárd forintos adósságállománnyal küszködött, amelyet a cég vezetésének sikerült az elmúlt 3 évben 60 milliárddal csökkentenie. Ezt Németh Lászlóné „tiszteletreméltó” eredménynek nevezte. Szólt a 2012-es személyszállításról szóló törvényről is, amely lehetővé tette, hogy kiszámítható és átlátható módon működjenek a közösségi közlekedésben érintett vállalatok.

Megkezdődik a Volán-társaságok átalakítása 7 regionális társasággá, amitől hatékonyabb működést vár a szaktárca. A lépés előkészítéseként már zajlik a Volán-társaságok pénzügyi és működési folyamatainak átvizsgálása.

A miniszter beszámolója szerint három évvel ezelőtt mintegy 150 milliárd forintnyi elmaradt közútfelújítás várt pótlásra. Azóta a Széchenyi-terv részeként jelentős fejlesztéseket terveztek, illetve indítottak el. Az idén 450 kilométernyi alsóbbrendű út teljes rekonstrukciója valósul meg, mintegy 90 milliárd forint értékben. Jövő tavaszra további 215 kilométernyi út felújítását tervezik, amellyel a fejlesztések nagyságrendje el fogja érni a 150 milliárd forintot. A célra fordítható uniós pénzeket teljes égészében felhasználták, elkerülve a forrásvesztést.

Egy közelmúltban meghozott döntés értelében 33 milliárd forintos keretösszeggel további országos útfelújítási program kezdődik, amelynek beruházásai jövő tavaszra elkészülhetnek a legtöbb helyen.

A miniszter fontos lépésnek nevezte, hogy november elsejétől megszűnt az Állami Autópálya Kezelő Zrt. és a Magyar Közút Zrt. feladatainak kettőssége a közútkezelésben, mivel az előbbi cég a matricákkal és az elektronikus útdíj fizetéssel kapcsolatos feladatokat végzi a jövőben, míg az utóbbi társasághoz, vagyis egy kezébe kerül a közutak teljes körű kezelése.

Forrás: MTI  (btt \ gtr \ gte)
.

(Ezt a cikket 274 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?