Heti üzemanyagárak: csak a benzin ára csökkenhet

A Reuters adatközlése alapján a mediterrán üzemanyag tőzsdén a héten a benzin ára 2,2%-kal csökkent, a gázolaj ára 0,5%-kal növekedett. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt átlagosan 1,5%-kal gyengült. A tőzsdei árak alakulásának, valamint az árfolyam gyengülésének hatására november 6-án, szerdán a benzin ára újabb 2 forinttal mérséklődhet, a gázolaj ára 3-4 forinttal lehet drágább. 

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a hét második felében mérséklődni kezdett, a heti átlagos ár 2,2%-kal csökkent, a motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára 0,5%-kal erősödött. Az október 28- november 1-i héten a benzin ára a földközi-tengeri és az észak-nyugat-európai piacokon szerdától kb. 75 dollár/tonnával lett olcsóbb, előtte egész októberben nem változott. A benzin ára az ARA piacon is mérséklődött. Továbbra is a mediterrán tőzsde és az észak-nyugat-európai tőzsdei árak a magasabbak, de a különbség az ARA piaccal szemben mérséklődött. A gázolaj ára a különböző európai piacokon azonosan változott, a hét első felében erősödött, majd a hét második felében mérséklődött a gázolajár. Ezzel összességében a heti átlagos gázolajár 0,5%-kal erősödött a megelőző hét átlagához képest. A mediterrán piaci árak és az észak-nyugat-európai piaci gázolajárak majdnem azonosak, az ARA ár a legalacsonyabb. A forint árfolyama a dollárral szemben a héten átlagosan 1,5%-kal gyengült, 221 Ft/USD volt a pénteki záróárfolyam.

Az elmúlt héten a kőolaj (Brent) spot hordónkénti ára 105,9 dollár/hordós szintről a hét végére ugyanoda került vissza, azonban a hét közepére 108,6 dolár/hordóra nőtt. A mediterrán piacon csak gázolaj árváltozása követte a kőolajár változását.

A forint árfolyama a hét átlagában az 1,5%-os gyengüléssel a piaci benzinár csökkenését lefékezte, s a piaci gázolajár kis emelkedését már érezhető szintekre tolta.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak a benzin esetében 0,8%-os csökkenést,  a gázolajnál 2,0%-os növekedést mutatnak a mediterrán piaci árváltozások és az árfolyam-változások együttesen.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzinnél kettő forint körüli csökkentést, a gázolajnál 3-4 forintos emelést indokolnak. Ezért a benzin kiskereskedelmi átlagára várhatóan 397 Ft/literre csökken, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 420-421 forint/literre nőhet november 6-án, szerdán. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 3,5%-kal, a gázolaj ára 3%-kal csökkent. Az időszaki havi átlagkeresetek emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 10%-kal több benzint és 9,5%-kal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják. A változások figyelembe vételéhez nem a Reuters , hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árképzései eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 271 alkalommal tekintették meg.)