Magyarország nyerte a 2013-as kelet-közép európai Teherautó-vezető fogyasztási versenyét a Volvo Trucks szervezésében

A 2013-as Teherautó-vezetők fogyasztási versenyének végső döntője október 19-én a grobniki pályán került megrendezésre Horvátországban. A kiélezett versenyben a kelet-közép európai piac 14 országából a magyar Simon Zoltán nyerte meg a végső döntőt az idei Teherautók-vezetők fogyasztási versenyén a Volvo Trucks szervezésében. A magyar gépkocsivezető ezzel Kelet – Közép Európa bajnoka lett gazdaságos vezetésben és elnyerte a fődíjat, egy vadonatúj Volvo V40-es személygépkocsit.

A boldog győztes – Simon Zoltán - Magyarország
A boldog győztes – Simon Zoltán – Magyarország

A verseny fő üzenete, melyet a Volvo Trucks 2011-ben indított el nemzetközi szinten, a régió pedig már 2. alkalommal rendezett meg, az üzemanyag takarékosság fontossága. Nem számít, hogy mennyire fejlett a teherautó technológia, a sofőr továbbra is a döntő tényező, amikor az üzemanyag-fogyasztás és az emisszió csökkentéséről beszélünk, mely jelentős megtakarításokat jelent mind a környezet mind a szállítmányozó cég számára.

 Az összes résztvevő (Döntősök, Vendéglátók és Vendégek) a grobniki pályán Horvátországban
Az összes résztvevő (Döntősök, Vendéglátók és Vendégek) a grobniki pályán Horvátországban

Az 2013-as Teherautó-vezetők fogyasztási versenye is bebizonyította, hogy a kezdeményezés nagyon népszerű. Az idei évben mintegy 3200 gépkocsivezető jelentkezett a megmérettetésre Közép-Kelet Európa országaiban. Ez majdnem kétszer nagyobb versenyzőszám, mint amennyien 2012-ben indultak.

A legjobb 4 Balról: Tomas Horcicka (Csehország.), Stanisław Mierzejewski (Lengyelország), Krištof Urivec (Szlovénia) és Simon Zoltán (Magyarország)
A legjobb 4 Balról: Tomas Horcicka (Csehország.), Stanisław Mierzejewski (Lengyelország), Krištof Urivec (Szlovénia) és Simon Zoltán (Magyarország)

A grobniki régiós döntőre azonban már csak a 14 nemzeti bajnok kapott meghívást, hogy a végső összecsapásban képviselje a régió összesen 14 országát. A versenyzők a szombat reggeli az első körben kvalifikálhatták magukat a szombat délutáni végső döntőre a legjobb 4 közé.

Mind a reggeli és a délutáni verseny döntő köre Horvátországban a grobniki pályán  került megrendezésre. A körök 8,4 km hosszúak voltak, melyet a lehető legkevesebb üzemanyag felhasználásábal kellett teljesíteni maximum 14 perc alatt. Csak 4 sofőr, a két-két versenykörből a kétféle Volvo FH kombinációval került a döntőbe.  A mindent eldöntő délutáni futamba a cseh, a magyar, a lengyel és a szlovén versenyző került be.

 Verseny járművek a grobniki pályán
Verseny járművek a grobniki pályán

A szombat esti gálavacsora legizgalmasabb és leginkább várt pillanata a legjobb 4 versenyző eredményhirdetése volt.  Válasz a nagy kérdésre: ki lesz Kelet-Közép Európa  bajnoka 2013-as Volvo Trucks által szervezett Teherautó-vezetők fogyasztási versenyén.

Tom Jörning, a Volvo Trucks kelet-közép európai ügyvezető igazgatója a díjátadó ünnepségen így kezdte a beszédét, melyet mind a 14 döntősnek címzett:

– Van egy újfajta bajnok manapság az utakon – az, aki intelligensen, gazdaságosan és biztonságosan vezet és aki tudja, hogyan lehet a legtöbbet kihozni a teherautójából és minden csepp üzemanyagból…. A Volvo Trucks Teherautó-vezetők Fogyasztási verseny döntőjébe jutott versenyzők mindegyike bebizonyította, hogy ezen kivételes sofőrök egyike – és méltó a címre – mondta.

– Önök biztosak lehetnek abban, a mai versenyen elért helyezésétől függetlenül, hogy már mind győztesek és büszkék lehetnek arra, amit idáig elértek – a legüzemanyag-takarékosabb sofőrök – az országuk nemzeti bajnokai gazdaságos vezetésben – tette hozzá Tom Jörning.

IMG_9828A verseny győztese Simon Zoltán, Magyarországról, aki a legkevesebb üzemanyagot fogyasztotta (2,181) a végső döntő körben a szombati versenyen. Megnyerte a Kelet-Közép Európa bajnoki címet és a Volvo V40-es személyautót is.

– A horvátországi döntő alatt, egy kicsit ideges voltam, de bíztam magamban. A saját vezetési stílusomat követtem – amely gazdaságos és dinamikus is egyben – úgy, ahogy a mindennapokban vezetek. Most már tudom, hogy tökéletes döntés volt – mondta Simon Zoltán.

-A történet vége felülmúlta az álmaimat, annak ellenére, hogy ezért jöttem Horvátországba – Megnyertem a versenyt! Nagyon boldog és büszke vagyok az eredményemre és a mai naptól elkezdem felkészíteni magam a következő évi Teherautó-vezetők fogyasztási versenyére, a Világversenyre! – tette hozzá.

Tomas Horcicka Csehországból és Stanisław Mierzejewski Lengyelországból szerezte meg a második illetve harmadik helyet.

IMG_9568A legjobb 4 gépkocsivezető eredménye:

Helyezés Gépkocsivezető Cég Ország Üzemanyag fogyasztás a döntő körben (l) Átlagos üzemanyag fogyasztás
(l/100 km)
Idő
1. helyezett Simon Zoltán Simon Zoltán EV. Magyarország

2,18

25,95

12:58.92

2. helyezett Tomas Horcicka Csad Rychnov Csehország

2,24

26,67

12:06.71

3. helyezett Stanisław Mierzejewski Stanisław Mierzejewski PUH Lengyelország

2,26

26,90

13:48.63

4. helyezett Krištof Urivec Floro Transport  Florijan Koselj s.p Szlovénia

2,36

28,10

13:00.82

Tények a 2013-as Teherautó-vezetők fogyasztási versenyének győzteséről:

  • Simon Zoltán, Magyarország, 33 éves, 3 gyermek édesapja
  • 1999 óta hivatásos teherautó-vezető, megközelítőleg 2,5 millió km-t vezetett már
  • 2008 óta egyéni vállalkozó és sofőr. A flottájában Volvo FH-k és FM-ek vannak. A felesége és édesapja is a cégben dolgozik.
  • 2011-ben is a Minden Csepp Számít magyarországi verseny győztese
  • 2012-ben a magyar Teherautó-vezetők fogyasztás verseny döntőjén a második helyet szerezte meg

A 14 döntős a horvátországi kelet-közép európai döntőn 2013-ban:

Bosznia:                     Kemal Alikadić

Bulgária:                     Kancho Kanchev

Horvátország:            Petar Šimunović

Csehország:                Tomas Horcicka

Észtország:                 Raimo Rand

Magyarország:            Simon Zoltán

Lettország:                 Guntis Līpiņš

Litvánia:                     Danas Tumosa

Macedónia:                 Goce Stoimenov

Lengyelország:           Stanisław Mierzejewski

Románia:                    Florin Olteanu

Szerbia:                       Miško Đoković

Szlovákia:                   Juraj Balog

Szlovénia:                   Krištof Urivec

 

Forrás: Volvo Trucks
.

 

(Ezt a cikket 440 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?