Hírek Rendezvények Sport Versenyek

OXXO Racing: Kiss Norbi negyedik lett az Európa- bajnokságon, Major Benedek győzelemmel zárt Le Mansban!

Elmúlt hétvégén Franciaországban, a híres Le Mans-i pályán rendezték a Kamion Európa-bajnokság idei utolsó versenyhétvégéjét.

Pénteken szinte egész nap, majd szombaton reggel is eső áztatta a Le Mans-i pályát, így a szombati szabadedzések még vizes pályán zajlottak, és az időmérőn sem volt még teljesen száraz az ideális ív.

Az OXXO Energy Truck Race Team mindkét pilótája simán jutott be a Q2-be, ahol Major Benedek 9. lett, Kiss Norbi pedig megszerezte a Pole Pozíciót.

Az első futam rajtja után a második kanyarban meglökték hátulról Norbit, így le vágnia a sikánt, emiatt viszont magasan elsőnek jött ki a kanyarból. Nem volt más választása, vissza kellett maga elé engednie Hahnt, akit aztán végig nyomott hátulról a versenyen, de egy kockázatos előzésbe nem mehetett bele Norbi, nehogy ő döntse el az Európa-bajnok kilétét (Hahn és Albacete között ekkor még csak pár pont a különbség ).

Hahn és Norbi több, mint egy célegyenesnyi előnyt autóztak ki maguknak, így a magyar pilóta már spórolhatott a második futamra kamionjával, és könnyedén szerezte meg a második helyet a dobogón.

Major Beni is jól rajtolt, de a 2-es kanyarban őt is meglökték, Janiec tolakodott be mellé, emiatt Beni vesztett pár pozíciót, és a 11. helyen tudott tovább menni. A futam feléig támadta az előtte haladókat, de előzni nem tudott, így ő is már a második futamra koncentrált, és vigyázott a kamionjára.

A második futam rajtját meg kellett ismételni egy baleset miatt.

Beni a rajt után elkezdett felzárkózni, de pár kör után a váltóban megadta magát valami, nem vette be a fokozatokat, így ki kellett állnia a versenyből az ifjú pilótának.

Norbi a hetedik helyről rajtova áthámozta magát Oestreichen majd Albaceten is. Ezek után jöhetett Mika, ő is megvolt simán, de Vrseckyvel már nem bírt el, jól védekezett a cseh pilóta.

Norbi az egyre sötétebb pályán már nem akarta nagyon feszegetni az előzést, hiszen az összetett negyedik helyért harcolt a Buggyrával, inkább veszítsen el pontot vele szemben, mintsem összeütközzenek, és kiessen, vagy megbüntessék őt, így a második futamban negyedik lett Norbi.

Vasárnap Kiss Norbi ismét megnyerte az időmérőt – az Eb utolsó három időmérőjén övé lett a Pole pozíció! – Beni pedig 10. lett

Az első futamon Norbi jól rajtolt, elsőnek fordult, majd elkezdett elnyúlni a mezőnytől, Csak Hahn tudta követni – ő is csak tisztes távolból. A futam végéhez közeledve, amikor már mindenki biztosnak vette a győzelmet, eltört a hátsó stabilizáló rúd Norbi autóján, emiatt lelassult. Az eltört rúd szabad szemmel is látszott, hiszen szikrázott az aszfalton, a nagy rivális, Oestreich csapata rögtön ki akarta záratni Norbit, de szerencsére ez nem sikerült nekik, Hahn viszont utolérte őt, s mivel ezúttal már gyorsabb volt, és még mindig a bajnoki címért harcolt, nem állhatott oda keménykedni Norbi, el kellett engedni. A futam végéig ott tudott maradni Norbi a második helyen, ezzel pedig bebiztosította a bajnokságban a negyedik helyét.

Major Beni a 10. helyről rajtolt, és rögtön támadta Janiecet, de előbb Oestreich-ot, majd Mikát is megbüntették előtte, amivel hamar a 8. helyen találta magát, s mivel ez Pole-t ér a második futamon, inkább arra tartogatta az erejét, és bejött a 8. helyen.

A második futamban Norbi a 8. helyről rajtolva rögtön támadott, megpróbált előrébb menni, de az első kör végén Albacete kiterelte őt a pályáról, ráadásul annyira agresszívan, hogy Norbi jobb első defektet kapott, és ki kellett állnia.

Beni viszont úgy fejezte be az idei szezont, ahogy meg sem lehetett volna rendezni, fantasztikusan rajtolt, már a második kanyarban bejött Janiec elé, aki persze elmérte a féktávot, és majdnem kiütötte Benit a versenyből.

Az ifjú pilóta szerencsére meg tudta fogni a kamiont, Bosiger mindezt elkerülendő kikerülte őket a bukótérben, és átvette a vezetést, de sportszerűen rögtön visszaadta Beninek az első helyet – persze ha nem teszi, úgyis megbüntetik -, onnantól viszont nem kegyelmezett.

Az utolsó kanyarig támadta Benit, olyan nyomás alatt tartotta, hogy egy pillanatnyi nyugalma sem volt a 17 éves pilótának, Bosiger támadt jobbról, balról, féktávon, kanyarban, mögötte ráadásul a két többszörös Európa-bajnok,  Albacete és Hahn érkeztek, de Beni fantasztikusan helyt állt, védte az íveket, néha picit elnyúlt, néha picit hibázott, de a lényeg, hogy megcsinálta, ő fordult rá elsőnek az utolsó kanyarra, és őt intette le elsőnek a kockás zászló, így megnyerte a szezon utolsó futamát – legnehezebb győzelme volt az idei négyből, ezt mondta a futam után.

Magyar győzelemmel, és Magyar Himnusszal zárult idén is a Kamion Európa-bajnokság – tavaly Norbi nyerte az utolsó futamot -, Beni ahhoz képest, hogy az év elején pontszerzésről álmodott, négy futamot nyert, második lett Smolenskben, 10. lett a bajnokságban, második a Sponzors Challenge-ben ( azon pilóták számára kiírt kupa, akik előző évben a top 10-en kívül végeztek, vagy újoncok)!

Kiss Norbi tehát negyedik lett a bajnokságban, Major Benedek 10., az OXXO Energy Truck Race Team is negyedik lett a csapatbajnokságban.

Kimagasló eredményeinek köszönhetően 2013-ban az FIA Szobi Balázs (2008) és Kiss Norbi (2011) után az év újoncának a mindössze 17 éves Major Benedeket választotta!

A pilóták vasárnapi beszámolói:

Forrás: OXXO Energy Truck Race Team
.

(Ezt a cikket 221 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .