Majdnem ezer szabálytalanságot találtak a nehézgépjárművek ellenőrzésén

Az ellenőrzött 5725 nehézgépjármű közül 977-nél találtak valamilyen szabálytalanságot a rendőrök a hétvégén, abban az akcióban, amelyet az európai közlekedésrendészeti szervek (TISPOL) koordinálásával tartottak országszerte – közölte hétfőn a police.hu-n az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Tizenegy jármű esetében olyan súlyos hiányosságokat találtak, hogy a további közlekedésüket is meg kellett tiltani.

Egy korábbi ellenőrzés az M7-es autópályán -  MTI Fotó: Varga György
Egy korábbi ellenőrzés az M7-es autópályán – MTI Fotó: Varga György

Október 11-én és 12-én 5344 nehéz tehergépkocsit és 381 autóbuszt ellenőrzött a hatóság – írták.

Nehéz tehergépkocsikkal 240 esetben követtek el sebességtúllépést, 10 esetben ittas vezetést állapítottak meg, 109 esetben mulasztották el használni a biztonsági övet, 67 esetben szegték meg a vezetési és pihenőidőkkel kapcsolatos szabályokat, és 221 esetben merültek fel műszaki hiányosságok.

Az autóbuszok ellenőrzésekor négy alkalommal sebességtúllépés, kétszer a biztonsági öv használatának elmulasztása, négy esetben a vezetési és pihenőidőkkel kapcsolatos szabályok megsértése miatt kellett intézkedni – sorolták.

Az ellenőrzés célja a fokozott közlekedésbiztonsági kockázatot jelentő nehéz tehergépkocsik és autóbuszok üzemeltetésével kapcsolatos szabályok – elsősorban a vezetési és pihenőidők –, a járművek műszaki állapotának és a járművezetők vezetési jogosultságának, a rakománybiztonsági előírások megtartásának ellenőrzése, valamint az embercsempészet megelőzése és felderítése volt – közölte az ORFK.

Forrás: MTI  (bták \ ez \ ppd)
.

(Ezt a cikket 764 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?